Aktuellt


Lunchmeny 26 – 30.10.2020

Restaurangen är öppen må-fre kl 11.00 – 15.00, lunchbuffet serveras kl 11.00 – 14.00.

Du kan också beställa en take-away lunch som vi packar färdigt åt dig. Ring tel 02 – 42 50 37 och beställ!

Read More

Öppettider 2020

Söderlångvik Gårds öppettider 1.6-31.12.2020

Cafe Söderlångvik & gårdens delikatess- och hantverksbod:

1.6-30.8 varje dag kl 11.00-17.00, lunch vardagar kl 11.00-15.00 och lördag & söndag kl 12.00-16.00

Stängt midsommarhelgen 19-21.6 fredag-söndag

31.8-30.9.2020 vardagar kl 11.00-15.00 & lunch kl 11.00-14.00, lördag & söndag kl 12.00-16.00, lunch 12.00-15.00

1.10-22.12.2020 vardagar kl 11.00-15.00 & lunch kl 11.00-14.00 + öppet även under julbuffét-dukningarna:

Fre 4.12 Julmiddag kl 18.00
Lö 5.12 Jullunch kl. 12-16

Fre 11.12 Julmiddag kl 18.00
Lö 12.12 Jullunch kl. 12-16

Ons 16.12 Jullunch kl. 11-14

To 17.12 Jullunch kl. 11-14

To 17.12 Julmiddag kl. 18.00

Observera förhandsbokning till julmiddagarna.

Vi har även öppet på beställning för grupper. Ta kontakt på cafe@soderlangvik.fi för bordsreserveringar och förfrågningar beträffande restaurangen.

För att trygga säkerheten hos våra gäster har vi minskat mängden platser i restaurangen för att möjliggöra ett tryggt avstånd mellan stolarna. Möjlighet till desinficering av händerna finns på flera ställen.

Muséerna:

Karaktärsbyggnaden är stängd på grund av renovering, och kommer att öppnas igen i maj 2021.

Galleri Alma & vagnsmuseet är öppna alltid då restaurangen är öppen. Gratis inträde till utställningarna.

Möjligheter till övernattning finns både i den mysiga Grindstugan och den stiliga Villa Sundsvedja. Läs mer om övernattning här.

Kontakta oss på sales@soderlangvik.fi  och be om offert för konferenspaket, bröllop och andra tillställningar, olika logi-alternativ eller ett dagsbesök med guidning och lunch!

Även om huvudbyggnaden är stängd finns det mycket att se för dig som besöker gården. Parken och naturstigarna är alltid öppna för besökare, allt från den lilla Nyckelpigestigen till de vidsträckta landskapen i Purunpää-området. Det finns en “laavu”, ett vindskydd med hisnande utsikt. Se mer information här.

Även gästbryggan är alltid öppen för båtburna dagsbesökare. Djupet vid bryggan är 1,7 meter.

Hjärtligt välkommen till Söderlångvik Gård!

Äppeldagen 2020 var en succé – TACK!

Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna drogs till Söderlångvik Gårds Äppeldag som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik. 

Förberedelserna inför årets Äppeldag såg lite annorlunda ut än tidigare, då det rådande Corona-läget måste tas i beaktande. Äppelsorterna var färre än tidigare och äppelförsäljningen var åtskilt från den övriga marknaden.

 • Vi är medvetna om att arrangemanget gjorde avstånden längre och det var tråkigt att vi inte kunde erbjuda smakprov, men vår främsta uppgift i år var att arrangera ett säkert evenemang, säger gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.
Read More

Äppeldagen 26.9.2020

Kom med på hela familjens ÄPPELDAG! Skördefesten på Söderlångvik Gård firas traditionsenligt den sista lördagen i september, 26.9.2020 kl 10.00 – 16.00.

Att besöka Äppeldagen kostar ingenting, och deltagandet i alla aktiviteter är gratis!

Nyheter i år är bland annat en presentation av den vackert förnyade parken samt uppvisning i konditionsgranskning av parkträd, presentation av den nya sjöräddningsbåten Mona, författarsamtal med utgivarna av hembygdsboken Vårt Hitis, och sist men inte minst ett uppträdande av Antti Sarpila!

Huvudbyggnaden är stängd ännu detta år på grund av renoveringsarbeten. Den kommer att öppnas för allmänheten i maj 2021.

Dagens program

 • 10.00 Äppeldagen öppnas
 • Äppelförsäljning och erbjudanden
 • 10.00-16.00 Café Söderlångvik öppet
 • 10.00-15.00 Marknad med lokala delikatesser och hantverk samt övriga utställare
 • 11.00-15.00 Lunch i Café Söderlångvik, äppeldagsbuffét
 • 11.30 (svenska) & 13.00 (finska) Guidningar i den förnyade parken med planerare Victoria Hagman från VIVA Garden
 • 11.00-13.00 FÄRGER & KÄNSLOR -workshop i Amos garage, Barnkulturcentret / Sagalund i samarbete med Amos Rex
 • 12.00-14.00 Hästridning för barn
 • 11.00-13.00 Författarsamtal i Vagnsmuséet, hembygdsboken Vårt Hitis / Hitis kyrkoby byaförening
 • 12.00-13.00 Baltic Jazz presents: Antti Sarpila – Solo Stride Piano ”Stealin’ Apples”
 • 13.00-14.00 Levande musik av Kake & co
 • 14.00-15.00 Arne Alligator uppträder
 • Skogliga företag visar upp sina produkter och tjänster
 • Röda Korset och SOS-Barnbyn berättar om sina verksamheter på Kimitoön
 • Konditionsgranskning av parkträd
 • Kimitoöns sjöräddare visar upp den nya sjöräddningsbåten Mona

Hjärtligt välkommen!

Äppeldagen på Facebook

Vi vidtar åtgärder för att främja besökarnas hälsa och säkerhet, så i år sitter vi längre bort från varandra än på bilden från ett tidigare evenemang. Vänligen kom på besök endast om du är frisk. När du besöker Äppeldagen, kom ihåg säkerhetsavstånden! Möjligheter till handdesinficering finns på flera ställen på området.

Årets äppelplockning påbörjad

Nu är stunden inne för oss att plocka höstfrukt! Plockningen påbörjades i mitten av augusti och håller på ända till oktober. Vi började med Geneva Early, den närmaste veckan plockas sorten Discovery. Största delen av våra äppel växer på Tolfsnäs gård, därifrån kommer de populära sorterna Amorosa, Rubinola och Rajka.

Premiär för en ny sort kommer vi också att få ha i år, en saftig sort som heter Asfari.

En lista på alla våra äppelsorter hittar du här.

Det finns färska äpplen till salu i vår egen bod på Café Söderlångvik, och så småningom också i matbutiker på Kimitoön.

Ett aktuellt tips för dig som vill ordna program åt en grupp vänner eller arbetskamrater på Söderlångvik Gård: boka en guidad äppelplockning! Äppelgården presenteras av trädgårdsmästare Karin Arfman, som ansvarat för äppelodlingarna i över 20 år. Se mer info om programmet här.

Ny bok om Amos Anderson utkommit

Den ensamme mecenaten lyfter fram Amos Andersons drivkrafter

Den 20 augusti 2020 utkom boken Den ensamme mecenaten – Tron och mystiken – Amos Andersons drivkrafter av Olav S Melin i samarbete med Synnöve Malmström och Bengt Kristensson Uggla. Boken, som utges på förlaget Vidi-Press, är en del av Föreningen Konstsamfundets 80-års jubileumssatsningar.

Amos Anderson är känd som framgångsrik företagare, tidningsmogul och politiker samt som grundare av Konstsamfundet. Tack vare ambitiösa studier och fallenhet för affärer skapade han sig snabbt en förmögenhet.

Vad som är mindre känt är att Amos Anderson hade en kristen övertygelse, som tog sig uttryck i förkärlek för mystik, medeltida traditioner, kyrklig musik och skådespel. Olav S Melin beskriver dessa andliga drivkrafter hos Amos Anderson.

Amos Anderson stödde Svenska teatern och bidrog till Åbo Akademis framgång, men han avvek också från samtidens mecenater. För honom var välgörenheten en del av en framgångsrik affärsverksamhet, en altruism kännetecknad av medkänsla. Hans donationer till Villa Lante i Rom var uttryck för den betydelse antikens arv och det katolska inflytandet hade i hans tankevärld.

Synnöve Malmström, intendent på Amos Rex, lyfter i sin text fram Amos Anderson som konstsamlare både av profan som sakral konst.

Avsnittet I korsvägen mellan kultur och ekonomi, författat av Bengt Kristensson Uggla utgör en analys av Amos Andersons arv och betydelse i dagens samhälle. Värdet av Amos Andersons donationer uppskattas till tiotals miljoner euro i dagens penningvärde.

Ett finskspråkigt sammandrag avslutar boken, som har 224 sidor. Publikationen presenterades för pressen och allmänheten på ett tillfälle i Glaspalatsets foajé.

Boken finns till salu bl.a. på Café Söderlångvik och i Amos Rex.

Mer information:

Ulrica Stråhlmann, koordinator
ulrica.strahlmann(at)konstsamfundet.fi
+358 44 703 0540

Kom med och fira Finlands natur 29.8.2020!

Lördagen den 29 augusti firar Söderlångvik Gård Finska naturens dag på Purunpää-udden. Bommen till området är öppen mellan kl. 10-14.

För att hitta till det berömda Glasberget följer man Purunpäävägen i ca. 7 km, därefter sväng till höger, vägskälet är prytt med färggranna flaggor. Följ vägen ända tills följande flaggor kommer emot, parkera längs med vägen och följ den markerade rutten upp till berget.

Klicka här för länk till rätt ställe på Google Maps

Vid frågor kan skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson kontaktas, tel. 044-7257570. På Glasberget fås mer information om skyddsområdet och en förmånskupong till Café Söderlångvik.

– Vi bjuder på 10 %:s rabatt på dagens skärgårdsbord och till efterrätt serveras blåbärspaj dagen till ära, hälsar restaurangansvariga Tanja Holmström.

Välkommen med!

Hyr en cykel från Söderlångvik

Att cykla är ett härligt sätt att njuta av omgivningen i skärgården i egen takt. Nu har du möjlighet att hyra en cykel på Söderlångvik Gård, i samarbete med Carfield!

Du hittar av Carfields högklassiga cyklar runtom i skärgården på över 20 uthyrningspunkter. Det som är speciell behändigt är att du kan hyra cykel på en uthyrningspunkt och återlämna den till en annan uthyrningspunkt. På kartan ser du på vilka ställen uthyrningspunkterna finns.

En hyrcykel är också ett behändigt sätt att bekanta sig med närområdet för dig som bokat logi hos oss, kanske ta en cykeltur till Purunpää eller utforska Dalsbruk eller Kasnäs. Det går bra att ha cykeln hyrd i flera dygn, om du vill ut till sjöss och/eller njuta av allt som Kustrutten har att erbjuda!

Se en exakt lista på uthyrningspunkter, prislista och mer information på Carfields webbsida.