Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna drogs till Söderlångvik Gårds Äppeldag som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik. 

Förberedelserna inför årets Äppeldag såg lite annorlunda ut än tidigare, då det rådande Corona-läget måste tas i beaktande. Äppelsorterna var färre än tidigare och äppelförsäljningen var åtskilt från den övriga marknaden.

  • Vi är medvetna om att arrangemanget gjorde avstånden längre och det var tråkigt att vi inte kunde erbjuda smakprov, men vår främsta uppgift i år var att arrangera ett säkert evenemang, säger gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.

Publikrekord – litet trafikkaos till följd

Besökarna såg till att njuta av allt det fina Äppeldagen hade att bjuda på. Det rekordstora antalet besökare – över 2 000 personer – gjorde att det tidvis uppstod långa bilköer.

  • Vi hade väldigt svårt att bedöma om Corona-läget skulle hålla besökarna borta eller om det skulle vara extra många människor i farten, efter att så få evenemang har kunnat verkställas, förtydligar Arfman.

Alla kommentarer från försäljare, utställare och besökare tas emot och värderas, tillika som gården önskar att besökarna minns att en dylik tillställning äger rum bara en gång om året. Då kan det behövas lite tålamod i eventuella bilköer. Arrangörerna lovar dessutom att se över parkeringsmöjligheterna till nästa år, med målet att få trafiken att löpa smidigare.

  • Vår främsta önskan är fortfarande att människor kan komma till gården för att få intensiv äppeldoft i näsborrarna, lära känna det breda lokala hantverksutbudet och få möjlighet att lyssna till levande musik. Dagen kröntes för många på Café Söderlångvik, där det serverades en välsmakande skördebuffé, beskriver kommunikatör Hanna Vuorio-Wilson.

Antti Sarpila, Kake & co och förstås Arne Alligator ramade in Äppeldagen och gjorde att stämningen var på topp. Det gick inte att undgå att evenemanget var efterlängtat och behövligt.

Skogsbiten växer

Äppeldagen har också en växande skogsbetonad avdelning. Flera virkesbolag och Skogscentralen fanns representerade, presentation av skogsvårdsutrustning och arboristtjänster fanns också på plats.

  • Det har varit en härlig stämning, människorna är glada. Vår uppgift har varit att visa att vi finns och uppmana nya kunder att titta in i butiken, säger Tom Karell från Strandells El. 

Ronny Holmström och Teppo Suoranta jobbar båda med arboristarbeten. Holmström väcker uppmärksamhet hos publiken med några monsterstora motorsågar.

  • Folk frågar om jag verkligen har användning av så stora sågar, men visst har jag det!

En lyckad dag

Från arrangörernas sida kan man inte vara annat än nöjd med året Äppeldag. En rekordstor mängd försäljare ackompanjerades av den svängigaste musiken och toppades med leende människor.

Vi vill rikta ett stort och hjärtligt TACK till alla som besökte oss på årets Äppeldag, och alla medverkande och samarbetspartners som hjälpte oss att skapa ett lyckat evenemang! Ett speciellt tack till alla artister som bidrog till att göra stämningen extra fin, och såklart till vädrets makter som översköljde oss alla i solsken.

Väl mött nästa år igen!