1.6.2020 –

Kuvataiteilija Katja Öhrnbergin (s.1970) näyttely Rohdot on esillä Café Söderlångvikissa kesällä 2020. Fiskarissa asuva ja työskentelevä Öhrnberg on materiaalien käytön moniosaaja, joka työskentelee niin maalausten kuin ympäristöä kommentoivien veistosten parissa.

Katja Öhrnberg käsittelee taiteessaan ajatusten, tietoisuuden ja tunteiden läsnäoloa. Rohdot-näyttelyesittelee taiteilijan tulkintoja terveydestä ja hyvinvoinnista. Kahvilan seinälle installoitu, värikkäistä pikkupulloista koostuva, 200 eliksiiriä – Mitä sinä tarvitset? vie ajatukset fyysisiin rohtoihin, mutta teosten taustalla on kuitenkin myös henkisempi puoli, joka tuo esille mielentilojen ja tunteiden merkityksen hyvinvoinnille. Monet Öhrnbergin teoksista kumpuavat ajatuksesta, että apu voikin löytyä yksinkertaisesta hetkellisyydestä. Hetket, joista turha toiminta on riisuttu pois, voivat olla viisautta täynnä.  

Pääkuva: Kaksisataa eliksiiriä – mitä sinä tarvitset?
Installaatio; elintarvikeväri, pullot ja vesi, 2012 / 2020
Kuva: Katja Öhrnberg

Maalausten abstraktien ja kerroksellisten väripintojen avulla Öhrnberg kuvaa muun muassa liikkeen ja hetkellisyyden suhdetta. Tämä suhde konkretisoituu sukupolvien ketjuissa, joita taiteilija kuvaa teoksessa Olin täällä. Jokaisen sukupolven merkit ja ”tägit” ovat toisaalta oman aikansa tuotoksia, toisaalta ne kantavat menneiden sukupolvien merkityksiä.

Syyt, akryyli kankaalle, 2017. Kuva: Stella Ojala

Katja Öhrnbergin näyttely jatkuu kartanopuistossa – tarkalleen ottaen päärakennuksen itäpuolella, metsään kiemurtelevan Leppäkerttupolun juurella. Pirteänvärisessä Piiritanssi-veistoksessa palataan lapsuuden leikkeihin, joissa ihminen ja luonto askelsivat iloisesti yhdessä. Käy mukaan piiriin ja kuuntele mitä puilla on sinulle kerrottavanaan!

Katja Öhrnberg valmistui kuvataiteilijaksi Taidekoulu MAA:sta vuonna 1994. Lisäksi hän on opiskellut Lahden Taideinstituutissa ja Pietarin Taideakatemiassa. Öhrnbergin töitä on ollut esillä niin Suomessa kuin muualla Pohjoismaissa.

Lehdistötiedote