Söderlångvikin kartanon vuoden kohokohta on täällä – järjestyksessä seitsemästoista Omenapäivä! 

Runsas syyssato paikallisesti tuotettuja omenoita houkuttelee perinteiseen tapahtumaan joka tarjoaa jotain hauskaa ja mielenkiintoista jokaiseen makuun. Koko perheen Omenapäivää vietetään syyskuun viimeisenä lauantaina, eli 24.9.22 klo 11-17. 

Varma syksyn merkki Amos Andersonin kauniin kesäresidenssin kupeessa, joka on myös yksi Suomen suurimmista omenantuottajista, on tämän suositun sadonkorjuujuhlan valmistelut. Omenapäivä Söderlångvikin kartanolla tarjoaa jälleen todella kattavan ohjelman, alkaen tilan omasta omenatorista, jossa vierailija pääsee valitsemaan monien omenalajikkeiden joukosta. 

– Lajikkeina tule olemaan ainakin Discovery, Asfari, Amorosa ja Lobo, kertoo Söderlångvikin kartanon puutarhuri Karin Arfman. 

Tänä vuonna sadonkorjuujuhlalla on erityinen kultareunus, Kotimaiset Kasvikset ry:n valittua Söderlångvikin kartanon vuoden 2022 marja- ja hedelmätuotannon Vuoden laatutuottajaksi.

Supersuosittu Söderlångvik Glass

Amos Andersonin karyatidein koristellussa autotallissa on varmasti Suomen kaunein jäätelökioski, josta löytyy uutuutena tilan oma jäätelö. Söderlångvik Glass on viimeisin kartanon omenatuotteista, se lanseerattin kesällä 2022 ja on myös ollut myynnissä Helsingin keskustan Glasspalatsetissa.

  • Ideasta tuotantoon siirryttiin hurjaa vauhtia. Päätös syntyi huhtikuussa ja ensimmäiset jäätelöt myytiin juhannuksena. Jäätelö on saanut aivan hurmaantuneen vastaanoton asiakkailta, ”kaikki” rakastavat sitä. Se tuo lisäarvoa Söderlångvikin vierailijoille, ja myös Helsingissä menekki on ollut upea, toteaa Söderlångvik Glassin toimitusjohtaja Henrik Johansson.

Nyt pääsee Amoksen elokuvasalonkiin

Omenasorbetin nautittuaan koko perhe voi osallistua taidetupa Alman työpajaan, joka on ollut koko kesän aktiivisessa käytössä ja on täynnä upeita pienten vierailijoiden töitä – jätä sinäkin oma maalattu kivesi aurinkoiseen kokoelmaan! Valokuvataiteilija Hans G. Hästbacka esittelee näyttelyn, joka sekin on tulosta kesän vierailijoiden työpajasta. Päärakennuksessa pääsee osallistumaan museon opastuksiin, ja kellarikerroksen elokuvasalongissa näytetään Sami van Ingenin videoteos ”Polte” (2018, 15:00). Kyseessä on suggestiivinen teos joka perustuu säilyneisiin fragmentteihin Teuvo Tulion muutoin kadonneesta filmistä ”Nuorena nukkunut”, 1937.

  • Tämän filmin myötä otamme Amos Andersonin pienen elokuvasalongin käyttöön. Samalla tutkailemme salongin potentiaalista käyttöä tulevia sesonkeja ajatellen, sanoo museon intendentti Kaj Martin.

Museolta kannattaa sitten jatkaa matkaa rantaa kohti, siellä esittäytyvät metsä- ja tekniikka-aiheiset yritykset sekä meripelastus- ja VPK-toimijat.

Musiikkia ja vielä enemmän musiikkia

Monen perheen pienemmän mielestä ei ole Omenapäivää ilman Aarne Alligaattoria, ja tämä ilopilleri onkin jälleen paikalla tunnelmaa nostattamassa. Toinen vakioesiintyjä on paikallinen coveryhtye Kake & Co, jotka tänä vuonna ovat olleet esillä Axelpalkinnon saajina, Kemiönsaaren kunnan Vuoden Kulttuuripalkinto myönnettin ansaitusti heille. Yhteistyössä Baltic Jazzin kanssa esittelemme Jonathan Bäckström Quartetin, ja sokerina, tai hunajana, pohjalla päivän päättää pianisti Markus Ollila museossa Chopin-pianokonsertin merkeissä. Jälkimmäisessä yhteistyökumppanina Musiikkiopisto Arkipelag.

Ei ole hyvän ruuan voittanutta

Café Söderlångvikissa on tarjolla omenapäivän buffet, grillimakkaraa, voileipiä, Söderlångvikin omenapullaa ja runsaasti muita herkkuja. Markkinoilla on upeita lähiruokatuotteita, kuten esimerkiksi Lähipuoti, joilla on taskussa tuore Nordic Artisan Food Awards pronssimitali. Kimitoöns Gymnasiumin oppilaat myyvät vohveleita, ja tunnelmaa tuskin latistaa myöskään hattaran tuoksu.

  • Markkinoiden anti näyttää lupaavalta, sekä tuttuja että uusia kasvoja on tulossa upeine tuotteineen. Vuoden teemana on artesaaniruoka, mutta toki joukkoon mahtuu myös runsaasti muita käsityöläisiä. Lämpimästi tervetuloa! toivottaa koordinaattori Hanna Vuorio-Wilson.

Kysymyksiin vastaavat mielellään

Vastaava puutarhuri Karin Arfman, puh. 050-5370953 / karin.arfman@soderlangvik.fi

Koordinaattori Hanna Vuorio-Wilson, puh. 040-5622198 / hanna.vuorio-wilson@soderlangvik.fi

Kuva: Camilla Moberg-Nordgren