Luontokuvia Purunpäästä

Minna Hynninen, Pia Kinnaslampi ja Juhani Laaksonen vierailivat kuluneen talven aikana useita kertoja Purunpään luonnonsuojelualueella. Jokaisella oli mukanaan kamera, työstiväthän he yhdessä valokuvanäyttelyä, joka on nyt valmiina nähtävissä  Café Söderlångvikin Purunpää-kabinetissa. Kaikki kolme ovat aikuisopiskelijoita Axxellin luontokuvauslinjalla Brusabyssa.  

Luontokuvaaja on riippuvainen säästä ja voi joutua käymään kohteessa useita kertoja ennen kuin olosuhteet ovat kuvaamiselle suotuisat. Suunnittelu on kuitenkin tärkeää.

  • Yritän selvittää etukäteen, mitkä asiat vaikuttavat lopputulokseen. Pyrin varmistamaan etukäteen, että ottamani kuva vastaa tavoiteltua. Parhaat kuvani otan usein huonossa säässä tai  silloin, kun sää muuttuu, kertoo Juhani Laaksonen Paimiosta.

Vaikka kaikkien kolmen opiskelijan äidinkieli on suomi, he käyttävät rohkeasti myös ruotsin kieltä. Minna Hynninen Porvoosta tunnusti jännittäneensä ruotsinkielistä opetusta, joskin piti sitä myös hyvänä tilaisuutena päästä käyttämään kieltä, jota on opiskellut vuosia. Myös Pia Kinnaslampi Helsingistä koki opiskeluun vieraalla kielellä haasteena.

  • Tilannetta helpottaa se, että opintoihin liittyvissä kirjallisissa tehtävissä voi käyttää myös suomea.

Purunpää tarjoaa monipuolisia elämyksiä

Trio Hynninen, Kinnaslampi ja Laaksonen ovat nauttineet yhteistyöstä valmistellessaan näyttelyä  Purunpää-kabinettiin.. Toimeksiantona oli tuoda valokuvissa esille Purunpään parhaat puolet ja houkutella kävijöitä Purunpään luonnonsuojelualueelle. Sen lisäksi tarkoitus oli tuoda Purunpään vaihteleva luonto katseltavaksi myös heille, jotka eivät itse kykene likkumaan  paikoin vaikeakulkuisessa maastossa.

  • Purunpää tarjoaa jokaiselle jotakin. Glasbergetiltä Saaristomeren kansallispuistoon aukeva näkymä on monen suosikki. Myös Finnviken, jolla sijaitsee mystinen Coldinu-muistomerkki, on kaunis.  Minulle parasta Purunpäässä on kuitenkin metsän valo ja varjot sekä havun ja suopursun tuoksu, toteaa  Hynninen. 

Ei pidä luulla, että täydellinen valokuva syntyy ilman vaivaa. On tärkeää opetella käyttämään kameraa, ettei ratkaiseva hetki mene ohi kuvaustilanteessa  kameran toiminnallisuuksia etsiessä.  Toisinaan tunnelma, jonka haluat kuvaan ikuistaa on ohi  silmänräpäyksessä. 

  • Kuvaan mielelläni usvaa. Sivuvalo muotoilee maisemaa kauniisti ja vastavalo tuo siihen dramatiikkaa, pohtii Minna Hynninen.

Hynninen kertoi odottavansa innolla kesälomaa, jolloin aikoo palata Purunpäähän kameran kanssa.

  • Kuka tietää, ehkä parhaat kuvat ovat vielä ottamatta.

Valokuvanäyttelyn avajaisia vietetään 12. kesäkuuta samalla, kun Söderlångvikin kartanon kesäkausi aukeaa. Kuvat ovat nähtävillä Purunpää-kabinetissa Café Söderlångvikin aukioloaikoina.