Näyttelymme 2022
Uusin silmin
Näyttely Uusin silmin on esillä Söderlångvikin kartanon päärakennuksessa. Se koostuu reilusta sadasta teoksesta Amos Rexin laajojen kokoelmien kotimaisia helmiä 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta.
Kuten rakennuksen entisöinnissä, myös uudessa ripustuksessa on tavoiteltu 1930- ja 40-lukujen henkeä, eli sitä aikaa, jolloin Amos Anderson viihtyi Söderlångvikissa. Osa esillä olevista teoksista on Amos Andersonin itsensä hankkimia, kun taas toiset ovat museon myöhemmin kokoelmiinsa hankkimia. Uuden ripustuksen joukosta löytyy mm. Sigrid Schaumanin, Ellen Thesleffin, Rafael Wardin, Sulho Sipilän, Alvar Cawénin sekä Birger Carlstedtin sekä monen turunmaalaisen taiteilijan teoksia. Peruskorjauksen myötä näyttelytiloja on laajennettu, ja uusissa näyttelytiloissa esitellään niin Amos Andersonin elämää kuin Söderlångvikin tilan historiaa, sekä kerrotaan teosten konservoinnista.
Kokeile Söderlångvikin museon ääniopasta! Mobiilioppaan ja oman puhelimesi tai tablettisi avulla pääset tutustumaan museon interiööreihin sekä taiteeseen. Otathan mukaan omat kuulokkeet. Oppaaseen pääset alla olevasta linkistä.
Liekki
Näyttely Liekki esitellään ravintola Café Söderlångvikissa alkaen tilan kesäkauden avajaisista 28. toukokuuta 2022 aina syyskuun loppuun asti.
Monipuolisen turkulaistaiteilijan Jan-Erik Anderssonin (f.1954) näyttely Liekki koostuu valokuvista ja digitaalisista kollaaseista sekä piirustuksista, joihin yhdistyy eri kielistä kaunokirjoitusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös kahvilapöytä The Table and the Tubes ja tuoleja sarjasta Filosofin pöytä. Söderlångvikin puistoon on sijoitettu Anderssonin siirrettävä kasvihuone Pehr Kalm Explosion.

Ulkoteokset
Raija Malka: Menschen
Kuvataiteilija Raija Malka piti yhdessä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa suuren näyttelyn Amos Rex -museossa Helsingissä kesällä 2021. Blick muodosti ison, koko museon näyttelytilan käsittävän tilateoksen, jossa Malkan maalaukselliset kolmiulotteiset rakenteet yhdistyivät Saariahon monimuotoiseen musiikkiin. Yksi näyttelyn osastoista oli intiimi Menschen-sali, jonka perällä hämärässä odotti yllätys: suuri, miltei koko ahtaan huoneen täyttävä pallo. Läheltä tarkasteltuna persikanroosan värinen esine tuntui perin inhimilliseltä. Sen matta pinta hohti himmeänä ja pehmeänä kuin ihmisen iho, jota teki mieli koskea. Samalla se oli arvoituksellinen mysteeripallo, taiteilijan sanoin eräänlainen metafyysinen olio, joka tuntui leijuvan lattian yläpuolella.
Nyt Raija Malkan Menschen-pallo on tuotu varjoisasta tilasta ulos aurinkoon paljaan taivaan alle Söderlångvikin maastoon. Täällä se muuttuu osaksi ympäröivää puistoa tuoden etäisesti mieleen menneen ajan puutarhat, jossa luonto ja taide lyövät kättä. Polulla kulkiessa törmäämme nurkan takana lymyävään massiiviseen palloon, jonka arkkityyppinen, geometrinen muoto houkuttelee kenties istumaan penkille meditoimaan veistoksen olemusta. Onko se suurennettu elämän alku, alkio, vai alati laajenevan maailmankaikkeuden muoto? Tai ehkä läheisen omenapuutarhan emohedelmä? Samalla voimme ihailla valon leikkiä sen pinnalla. Se on alttiina luonnonvalon vaihteluille eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, ja sen alaston, paljas olomuoto muuttuu hetkestä toiseen saaden uusia vivahteita heijastaessaan niitä monia puhtaita sävyjä, joista pallon murrettu väri on sekoitettu.
Jan-Erik Andersson: Pehr Kalm Explosion
Jan-Erik Anderssonin siirrettävä kasvihuone Pehr Kalm Explosion syntyi kasvitieteilijä Pehr Kalmin (1716–1799) 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Inspiraationa kekseliäälle teokselle toimivat kasvit, joita Kalm keräsi matkoillaan Pohjois-Amerikassa 1748–1751. Kasvihuoneen katon punaiset kukat esittävät Kalmian kasvisukua, joka on nimetty Kalmin mukaan. Seinien koristelua inspiroi Sassafras niminen kasvi, jonka Kalm poimi mukaansa kauniiden kolmikärkisten lehtiensä takia. Samantapaisia kasveja kasvaa myös kasvihuoneessa. Taiteilija on konsultoinut museopuutarhuri Aaja Peuraa kasvivalintoja tehdessään.
Kesällä 2022 Pehr Kalm Explosion -teos on esillä Söderlångvikin kartanpuistossa osana taiteilijan Café Söderlångvikissa olevaa näyttelyä Liekki. Toistuva teema Anderssonin taiteessa on arkkitehtuurin historiassa harvoin havaittujen rakenteiden, kuten grillikatosten, kioskien ja pergoloiden, tutkiminen.
Kartanotilan muut näyttelyt
Valokuvanäyttely Purunpää
Ryhmä luontovalokuvaajia on rakentanut näyttelyn Söderlångvikin kartanolle kuuluvan Purunpään niemellä kuvatuista upeista luontokuvista.
Näyttely on esillä Café Söderlångvikin Purunpää- auditoriossa.