Syyskuun lopussa päivät ovat harvoin niin hienoja kuin lauantaina 26. syyskuuta, kyn vietettiin 15. Omenapäivää Söderlångvikin kartanolla ja vierailijamäärä oli ennennäkemätön. Aurinko paistoi ja oli melkein kesätunnelma, kun kävijät nautiskelivat omenoista, markkinoista, hyvistä ruuista ja elävästä musiikista.

Omenapäivän valmistelut ottivat huomioon vallitsevan Corona-tilanteen. Omenalajien määrä oli pienempi verrattuna viimeisiin vuosiin ja omenamyynti oli erillään muista myyntikojuista.

  • Olemme tietoisia, että järjestelyt tekivät kävelymatkat pidemmiksi ja oli harmillista, että emme voineet järjestää maistiaisia. Tämän vuoden tärkein tehtävä oli kuitenkin järjestää turvallinen tapahtuma, sanoo kartanon puutarhuri Karin Arfman.

Yleisöennätys – ja pieni liikenneruuhka

Vierailijat nautiskelivat kaikesta mitä Omenapäivällä oli tarjolla. Yleisöennätys johti hetkelliseen autojonoon. 

  • Meille oli todella vaikeaa arvioida, jos Corona-tilanne vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti kävijöihin. Paikalle tuli todella paljon ihmisiä, johtuen ehkä siitä, että tänä vuonna ei ole ollut mahdollista järjestää tapahtumia samalla tavalla kuin ennen, Arfman miettii. 

Palautetta vierailijoilta, näytteenasettajilta ja myyjiltä otetaan mielellään vastaan ja niihin reagoidaan. Samalla kartano haluaa muistuttaa, että tällainen tapahtuma järjestetään kerran vuodessa. Mahdollisessa autojonossa tarvitaan kärsivällisyyttä. Järjestäjät lupaavat kuitenkin ensi vuoteen harkita, miten liikennejärjestelyjä voitaisiin muuttaa, jotta ne sujuisivat paremmin.

  • Meidän ensisijainen toive on edelleen, että ihmiset voivat tulla kartanolle nauttimaan omenista ja omenatuoksusta. Sen lisäksi ihmiset voivat tutustua laajaan paikalliseen käsityötarjontaan ja kuunnella elävää musiikkia. Monille päivän kohokohta oli Café Söderlångvik, missä tarjottiin runsas sadonkorjuubuffet, kertoo tiedottaja Hanna Vuorio-Wilson.

Antti Sarpila, Kake & co ja Aarne Alligaattori kruunasivat tapahtuman ja tunnelma oli huipussa. Ei ollut mitenkään mahdollista jättää huomaamatta, että tapahtuma oli suosittu ja toivottu.

Metsäosa kasvaa

Omenapäivällä on myös kasvava metsäosasto. Puunostajia, Metsäkeskus ja metsätyökaluja myyviä firmoja oli paikalla.

  • On ollut todella hieno tunnelma, ihmiset ovat olleet iloisia. Meidän tehtävämme on ollut näyttää, että olemme olemassa ja kehottaa potentiaalisia asiakkaita käymään kaupassamme, sanoo Tom Karell Strandellin Sähköstä.

Ronny Holmström ja Teppo Suoranta tekevät arboristitöitä. Holmström on tuonut mukanansa jättimäisiä moottorisahoja.

  • Ihmiset kysyvät, onko näille oikeasti käyttöä, mutta minulla on!

Onnistunut päivä

Järjestäjät ovat todella tyytyväisiä tämän vuoden Omenapäivään. Ennätysmäärä myyjiä, tarttuva musiikki ja hymyilevät ihmiset tekivät tapahtumasta unohtumattoman. Suuri ja lämmin KIITOS kaikille vierailijoille, sekä sinulle joka olit mukana myyjänä tai yhteistyökumppanina järjestämässä hienoa tapahtumaa! Erityiskiitos kaikille artisteille, jotka loivat aivan erityistä tunnelmaa, sekä tietysti sään jumalille jotka peittivät kaiken upeaan auringonpaisteeseen. Näkemisiin ensi vuonna!