Jaa

Kiitos upeasta Omenapäivästä 2022!

28.9.2022

Suosittu perhetapahtuma järjestettiin lauantaina 24.9.2022 seitsemännentoista kerran, ja sitä siunattiin jälleen loistavalla auringonpaisteella ja monilla iloisilla kävijöillä.

Ensimmäisenä kävijän kohtasi Söderlångvikin kartanon vaikuttava omenatori. Mahdollisuus maistella oli erittäin suosittua ja auttoi kiinnostuneita löytämään suosikkilajikkeensa.

  • Sekä myynti että tunnelma päivän aikana ylittivät jälleen odotuksemme. Asiakkaat olivat hyvällä tuulella ja selvästi nauttivat hienoista omenoistamme. Olimme varautuneet suureen asiakasmäärään, mutta jotkut lajikkeet loppuivat silti kesken, kertoo tyytyväinen puutarhuri Karin Arfman.
Äppeldagen Söderlångvik Gård / Photo by Cata Portin

Varastosta omenat eivät toki pääse heti loppumaan – kun tilan oma suoramyynti sulkeutuu talveksi, tuotteet ovat saatavilla sekä Kemiönsaaren ruokakaupoissa, Björknäsin Puutarhan suoramyynnissä että Helsingin keskustassa, Lasipalatsin Söderlångvik Glass -myymälässä. 

Omenapäivän valokuvatuimpia elementtejä ovat syksyiset koristeet, joita oli eri paikoissa ympäri puistoaluetta. Nämä taideteokset ovat luoneet Petra Barre-Cygnel ja Pia Holm, jotka ovat molemmat omenatilan kausityöntekijöitä. Barre-Cygnel ja Holm ovat tehneet yhteistyötä myös kukkaniitty Esters blomhage:ssa, luontoprojektissa, johon monet ovat käyneet tutustumassa kesän aikana Västanfjärdissä käydessään. 

Petra Barre-Cygnel ja Pia Holm valmistelevat Omenapäivää varten. Kuva: Hanna Vuorio-Wilson
  • Nämä olivat pari intensiivistä päivää, mutta olen niin kiitollinen, että saan käyttää luovuuttani työssä tällä tavalla, Barre-Cygnel iloitsi tapahtuman jälkeen.

Markkina-alue oli kasvanut ja ulottui tällä kertaa ravintola Café Söderlångvikista rantaan asti. Ruokakäsityöläiset, mukaan lukien tuoreet artesaaniruuan SM-mitalistit Rosendalen ja Närboden, olivat keskittyneet alueen keskelle. Näiden kummankin puolen oli muita käsityöläisiä lähempänä ravintolaa ja nurmikolla päärakennuksen vieressä. Siellä pääsi myös ensimmäistä kertaa Omenapäivänä seuraamaan Västergårds Hantverkin seppä Rolf Erikssonin työnäytöksiä.

Markkinat jatkuivat aina rannalle asti, jossa nähtiin muun muassa perinteisen sepän, ​​korppoolaisen Rolf Erikssonin työnäytöksiä. Kuva: Hanna Vuorio-Wilson

Rannan puolella pääsi kokeilemaan alkusammutusta Dragsfjärds HOBK:n johdolla, tutustumaan meripelastusvene Monaan ja keskustelemaan metsänhoidosta muun muassa Metsäkeskuksen edustajien kanssa. Poniratsastus oli erittäin suosittua, ja niille jotka olivat shetlanninponille liian isokokoisia löytyi kaikenlaista muuta ​​mielenkiintoisia Hydroforestin, Sporttikoneen ja Strandellin sähkön toimesta.

Yksi päivän kohokohdista lapsille oli pieni Tuukka. Rantapromenadi tarjosi jotain jännittävää niin lapsille kuin hieman varttuneemmillekin. Kuva: Hanna Vuorio-Wilson
  • Peukut pystyyn ja kiitos tämän vuoden Omenapäivästä! Tytöt nauttivat konsertista, museossa käymisestä ja poniratsastuksesta. Minusta oli mukavaa, kun myyntikojuja oli lähempänä museota ja rantaa ja myös upeita koristeita siellä täällä. Ja mikä parasta, pysäköinti sujui ongelmitta, kiitti Västanfjärdiläinen Janette Jägerskiöld, joka tuli käymään tyttäriensä kanssa.

Tänä vuonna musiikkilavalle nousi kaksi tuttua suosikkia ja uusi tulokas. Paikallinen coverbändi Kake & Co on saanut tänä vuonna Axel-palkinnon vuoden kulttuuriteosta Kemiönsaarella, ja he ovat taattu tunnelman kohottaja Omenapäivänä, kuten myös lasten suosikki Aarne Alligaattori. Jonathan Bäckström Quartet on nuorista, nousevista suomalais-ruotsalaisista muusikoista muodostuva kvartetti, jota johtaa Kruunupyystä lähtöisin oleva basisti-säveltäjä Jonathan Bäckström. Söderlångvikissa pidetty konsertti oli osa Suomen Jazzliiton ilmastoneutraalien kiertueiden hanketta.

Söderlångvikin museo rikkoi jälleen kävijäennätyksiä: 1350 ihmistä tutustui museon tarjontaan päivän aikana. Amos Andersonin elokuvateatterissa esitettiin Sami van Ingenin 15 minuutin lyhytelokuva, oppaat esittelivät museota kiinnostuneille kuulijoille, ja kirsikkana kakun päällä Musiikkiopisto Arkipelagin piano-opettaja, pianisti Markus Ollila konsertoi Chopin – Etydit -kokonaisuudella.

Päivän päättävä ohjelma. Pianisti Markus Ollila puhuu vaikuttuneen yleisön kanssa Amos Andersonin musiikkisalongissa Söderlångvikin museossa. Kuva: Hanna Vuorio-Wilson

Tasan klo 17 Omenapäivän ohjelma päättyi museon musiikkisalongissa Ollilan tulkintojen viimeiseen nuottiin, johon vastattiin yleisön puolesta raikuvin aplodein. Tyytyväinen pianisti päätti esityksen kertomalla siitä muutamalla sanalla.

  • Oli todella mukavaa päästä Söderlångvikin kartanolle soittamaan, täällä on hieno tunnelma, iloinen Ollila totesi ennen kun jatkoi vasta julkaistun cd:n esittelyä kiinnostuneille kuulijoille.  

Ravintola Café Söderlångvik sekä Söderlångvikin museo ovat avoinna 30.9.2022 asti, ja kartano kiittää asiakkaitaan upeasta kesäkaudesta. Kartanon puistoon ja luontopolkuihin saa vapasti tutustua ympäri vuoden. Omenapäivää vietetään jälleen ensi vuonna, syyskuun viimeisenä lauantaina.