Purunpään luonnonsuojelualue


Purunpää-niemeltä löytyy ainutlaatuista luontoa ja alue toimii porttina ulkosaaristoon. Maasto on vaihteleva; reheviä lehtoja, karuja kallioalueita ja meri on koko ajan läsnä. Glasbergetin huipusta on mahtava näköala Saaristomeren kansallispuistoon.

Melkein 200 ha maata Purunpäässä täyssuojeltiin heinäkuussa 2019. Alue saa nyt kehittyä omassa rauhassa ja ilman metsänhoidollisia toimenpiteitä. Söderlångvikin kartanolla metsätaloutta harjoitetaan monipuolisesti ja kaikessa pyritään ottamaan huomioon taloudellisten arvojen lisäksi myös sosiaalinen ja ekologinen näkökulma. Luopumalla hakkuista Purunpään niemellä kartano edistää toimillaan alueen biologista monimuotoisuutta.

Purunpäästä löytyy monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät ja suot sekä metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot. Alueella on ainutlaatuisia luonnonarvoja, jotka on kuvailtuja luonnonselvityksessä. Inventoinnissa todettiin mm., että maassa pesivien lintujen, esim. teeren ja metson, kanta oli merkittävä. Hyvä tulos on seurausta tehokkaasta supikoirien ja minkkienmetsästyksestä Söderlångvikin alueella.

Purunpään luontoarvojen selvitys

Historiallista taustaa

Krögarudden Purunpään niemellä on historiallinen paikka ja vierailun arvoinen. Jungfrusund (salmi Högholmenin ja Purunpään välissä) oli satoja vuosia meriliikenteen tärkeä solmukohta. Sauvosta marssi sotilaita Jungfrusundintietä kuljetettavaksi Eurooppaan sotimaan. Perniön ja Jungfrusundin välinen tie, erittäin vanha tie, päättyy Krögaruddenille. 1700 luvulle asti tie oli pelkkä ratsastuspolku.  Gustav Vasa kulki Jungfrusundin kautta 1555. Hän myös perusti luotsilaitoksen Suomeen. Moni kuningas pysähtyi Jungfrusundissa sotamatkoillaan, mm. Gustav II Adolf, Karl IX ja Puolan Sigismund. Axel Oxenstjärna antoi luvan krouvin perustamiseen Jungfrusundiin 1642. Krouvia vuokrattiin kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja muita toimijoita kiellettiin myymästä olutta mailin säteellä. Krouviin kuului päärakennus (8x12m) ja useita pienempiä taloja ja varastoja. Krouvia kunnostettiin 1700 luvun alussa, mutta venäläisten miehityksen jälkeen 1713 toiminta päättyi. Purunpään Krögaruddenilla on vielä olemassa pieniä merkkejä rakennusten perustuksista.

Kuvat Jannica Joelsson, 2019

Vierailijoille

Purunpää on hyvin suosittu luonnonystävien keskuudessa, ja upea elämys Purunpään niemellä voidaan helposti yhdistää vierailuun Söderlångvikissa. On kuitenkin muistettava, että Purunpään niemellä ei ole mahdollista liikkua omalla autolla. Kävely tietä pitkin Glasbergetiin tarkoittaa noin kuuden kilometrin kävelyä edes takaisin. Alueella leiriytyminen ja tulen teko ei ole luvallista (tulen teko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin), mutta marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. 

Alla olevan linkin kautta pääset Google mapsissa merkittyyn Purunpään reittiin. Myös Visit Kimitoön on julkaissut kartan tästä ja muista lähialueen luontopoluista.

Purunpään vaellusreitti, Google maps
Visit Kimitoön vaellusreittikartasto

Jos kävelymatka Purunpäähän tuntuu liian pitkältä, on mahdollista tutustua Purunpäässä otettuihin valokuviin tilan ravintolassa Café Söderlångvikissa, jonka kabinetin nimi onkin Purunpää.

Lue lisää näyttelystä

Katso myös kartano lähellä sijaitsevat lyhyemmär kulttuuri- ja luontopolut.

Lue lisää kartanon poluista

Kuvat Mathias Lönnström, 2019