Söderlångvikin mehiläiset


Söderlångvikissa on pidetty mehiläisiä yhtä kauan kuin tilalla on viljelty omenoita. Dokumentoitua mehiläistarhausta on tuolta 1950 luvun alkupuolelta. Mehiläisillä on suuri merkitys omenasadon kannalta. Tilan mehiläisten päätarkoitus on tietysti omenan kukkien pölyttäminen. Joinakin vuosina omenan kukinta-aika on hyvin lyhyt ja pölytyksen onnistuminen on lähestulkoon täysin mehiläisten varassa. Riittävä mehiläismäärä näkyy suurempana omenasatona ja laadukkaampina hedelminä. Hunajan tuotto on tavallaan toisella sijalla.

Vaikka omenan kukinta-aika vaihtelee on mehiläisten hoito vuosittain tehtävä hyvin. Keväällä varmistetaan että yhdyskunnilla on ravintoa riittävästi, kunnes luonto alkaa tuottamaan ruokaa. Omenatarhoille siirretään lisää pesiä ennen kukintaa. Alkukesällä pyritään estämään parveilu ja siirretään pölytyspesät takaisin siirtotarhoille. Keskikesällä korjataan talvitappiot ja loppukesästä on sadonkorjuun aika. Samaan aikaan annetaan hunajan tilalle mehiläisten talviruoka. Syksyllä on vielä parin hoitotoimenpiteen aika ennen talvilepoa. Kevättalvella ympyrä sulkeutuu mehiläisten heräillessä talvipallostaan jä lähtiessä ns puhdistuslennolle.

Tilan mehiläiset asuvat kahdella omenatarhalla ns mehiläispaviljongissa, jotka myös näkyvät omenatarhan ohi kulkiessa. Lisäksi noin puolet pesistä ovat ns kevytpesiä sijoitettuina etäämmäksi omenatarhoista. Ne tuodaan pölytystä varten keväällä omenatarhoille.

Söderlångvikin kartanon mehiläisten tuottamaa hunajaa voit ostaa tilan ravintolasta, sekä Helsingin keskustan erikoismyymälästä Söderlångvik Glass:ista.