Naturstigar


I Söderlångvik gårds omgivning finns stigar, som är utmärkta och som varierar i längd och framkomlighet. Stigarna närmast gården har omfattande informationsskyltar, där du kan läsa om gårdens och omgivningens historia.

Överslagskarta över stigarna närmast gården
Purunpää-rutten (google maps)

Parkstigen

Parkstigen börjar vid restaurang Café Söderlångvik. Längs med den får du läsa om Amos Andersons och Söderlångvik gårds historia.

Framkomlighet: lätt

Karta

Monastigen

Monastigen har fått sitt namn av skådespelerskan Mona Mårtensson. Stigen börjar nära museet och Amos garage, går genom gårdens park och fortsätter längs stranden och vidare genom äppelträdgården. Längs rutten finns flera charmiga byggnader, och du kan läsa om Konstsamfundets historia och landsfastigheternas förvaltning. 

Längd: ca 1,7 km
Framkomlighet: lätt

Karta

Nyckelpigestigen

Nyckelpigestigen är en upplevelse för vandrare i alla åldrar och tar dig upp på Utkiksberget strax öster om gården. Här finns två forngravar från Bronsåldern. Från kullen kan du blicka ut över Söderlångviken och det vackra landskapet omkring.

Längd: ca 1 km
Framkomlighet: krävande terräng, ganska brant och halt vid regn.

Karta

Vindskyddet

Det finns en ”laavu” uppe på ett högt berg cirka två kilometer sydväst om gården. Stigen erbjuder en lite längre vandring genom skärgårdsskog och en fantastisk utsikt uppe på berget. Start en bit in på Sundsvedjavägen. Skyltarna längs denna stig berättar om Konstsamfundet, Söderlångvik och Åboland.

Längd: ca 5 km (fram och tillbaka)
Framkomlighet: skogs- och bergsterräng.

Karta

Jungfrusunds gamla flygstation

Parkstigen leder till Örudden, ca 500 meter från huvudbyggnaden. Där ligger Jungfrusunds forna flygstation, som ryssarna använde 1916-1918. På området finns ett antal gamla ruiner med infoskyltar, som berättar om verksamheten på området under kriget.