Naturfotografier från Purunpää

Minna Hynninen, Pia Kinnaslampi och Juhani Laaksonen besökte flera gånger under den gångna vintern den totalfredade Purunpää-udden. Med sig på resorna hade de sina kameror och jobbade tillsammans på den utställning som nu finns i Söderlångvik Cafés Purunpää-kabinett. Alla tre är vuxenstuderande på linjen för naturfotografering i Axxell/Brusaby.

Som naturfotograf är du beroende av vädret och det kan krävas att ett ställe måste besökas många gånger innan det rätta tillfället infinner sig. Planeringen är ändå viktig.

  • Jag försöker att på förhand ta reda på vilka saker som kan tänkas påverka slutresultatet. Jag strävar efter att jag har en plan på hur bilden skall bli då jag ger mig ut. De bästa fotografierna tar jag oftast då vädret är dåligt eller då vädret håller på att ändra, berättar Juhani Laaksonen från Pemar.

Alla tre studerande har finska som modersmål, men klarar galant av det svenska språket. Minna Hynninen från Borgå erkänner att det kändes lite nervöst att börja studera på svenska, men såg tillika det som en fin möjlighet att använda ett språk som hon studerat länge. Pia Kinnaslampi från Helsingfors ser det som en utmaning att göra en utbildning på ett främmande språk.

  • Situationen underlättas av att det är tillåtet att skriva arbeten på finska. 

Purunpää bjuder på mångsidiga upplevelser

Trion Hynninen, Kinnaslampi och Laaksonen har trivts med att tillsammans jobba med utställningen för kabinett Purunpää. I beställningen ingick att lyfta fram Purunpääs bästa sidor och tillika locka åskådaren till att besöka det totalfredade området. På samma gång kan besökare, som inte klarar av den rätt så krävande skärgårdsterrängen, få en uppfattning om hur varierande området är.

  • Purunpää erbjuder någonting för alla. Glasberget med utsikt över Skärgårdens Nationalpark är mångas favorit, en annan vacker plats är Finnviken med det mystiska Coldinu-korset. Enligt mig är det bästa med Purunpää skogens ljus och skuggor, doften av barr och getpors, säger Minna Hynninen.

Man skall inte förvänta sig att det är lätt att fånga den perfekta bilden med kameran. Att i lugn och ro bekanta sig med kamerans teknik är avgörande för bildens kvalitet, då missar man inte det perfekta tillfället för att man är tvungen att fundera på hur kameran fungerar. I bästa fall kan ett ögonblick förevigas, som kan förmedla fototillfällets känsla.

  • Jag fotar gärna i dimma. Sidoljus formar landskapet, medan motljus skapar dramatik i bilden, förklarar Minna Hynninen.

Hynninen ser fram emot sommarsemestern, då hon med kameran kommer att återvända till Purunpää.

  • Vem vet, de bästa bilderna är kanske inte ännu inte tagna. 

Fotoutställningens vernissage är den 12 juni, i samband med Söderlångvik gårds säsongsöppning. I övrigt är kabinett Purunpää öppet under Café Söderlångviks öppettider.