Dags för årets höjdpunkt på Söderlångvik gård – den sjuttonde Äppeldagen!

En dignande skörd av lokalproducerade äpplen lockar till det traditionella evenemanget som erbjuder något roligt och intressant för alla. Hela familjens Äppeldag firas på Söderlångvik gård den sista lördagen i september, d.v.s. 24.9.22 kl. 11-17. 

Ett säkert hösttecken på Amos Andersons vackra sommarresidens, som också är en av Finlands största äppelproducenter, är förberedelserna för denna populära skördefest. Äppeldagen på Söderlångvik gård kommer också i år att bjuda på ett späckat program förutom det egna äppeltorget, där besökaren kan välja mellan många olika sorters äpplen.

  • Sorterna som kommer att finnas till bjuds i år är åtminstone Discovery, Asfari, Amorosa och Lobo, berättar Söderlångvik gårds trädgårdsmästare Karin Arfman.

I år har skördefesten en speciell guldkant tack vare att gården valdes till Årets kvalitetsproducent 2022 inom bär- och fruktproduktion av Inhemska Trädgårdsprodukter rf.

Braksuccé för Söderlångvik Glass

I Amos Andersons karyatidprydda garage finns säkert Finlands vackraste glasskiosk och årets nyhet Söderlångvik Glass. Det är den nyaste i raden av äppelbaserade produkter från gården, den lanserades i somras och har även sålts i Glasspalatset i Helsingfors.

  • Det var snabba puckar från idé till produktion. Beslut fattades i april och vid midsommartiden såldes de första glassarna. Glassen har fått ett översvallande mottagande av konsumenterna, ”alla” gillar den. Den ger ett mervärde till besökarna på Söderlångvik, och också på Glasspalatset i Helsingfors har åtgången varit strykande, konstaterar Söderlångvik Glass verkställande direktör Henrik Johansson.

Nu får man prova Amos biograf

Samtidigt som man avnjuter till exempel en äppelsorbet kan hela familjen delta i Almastugans konstworkshop som varit öppen hela sommaren och bjuder på en upplevelse av besökarnas alster – lägg gärna till din egen målade sten i den soliga samlingen! Fotokonstnären Hans G. Hästbacka presenterar sin utställning, som även den består av resultat från sommarens workshop. I karaktärsbyggnaden får man ta del av museets guidningar, och och i källarvåningens  biograf visas Sami van Ingens videoverk ”Svedd” (Polte, 2018, 15:00). Ett suggestivt verk som baserar sig på bevarade fragment av Teuvo Tulios annars försvunna film ”Nuorena nukkunut”, 1937.

  • I och med denna film tar vi Amos Andersons lilla biograf i användning. Samtidigt utforskar vi biografens potentiella möjligheter med tanke på kommande säsonger, säger museets intendent Kaj Martin.

Därifrån lönar det sig ännu att gå vidare ner mot stranden för att ta del av presentationer inom skog och teknik, sjöräddnings- och FBK-verksamhet.

Musik och ännu mera musik

Enligt många små blir det inte Äppeldagen utan Arne Alligator, och till allas glädje är denna energihöjare tillbaka igen i år. En annan stammis är det lokala coverbandet Kake & Co, som i år dessutom är aktuella som mottagare av Axelpriset Årets Kulturpris på Kimitoön. I samarbete med Baltic Jazz presenter vi också Jonathan Bäckström Quartet, och som socker, eller honung, på botten avslutas dagen med en Chopin-pianokonsert med pianisten Markus Ollila i samarbete med Musikinstitutet Arkipelag. 

God mat är det bästa som finns

Café Söderlångvik serverar förutom äppeldagsbuffé även annat smarrigt som grillkorv, smörgåsar och Söderlångviks äppelbulle. På marknaden bjuds det på artesanmat så det står härliga till, inte minst av Närboden, de rykande färska bronsmedaljörerna i Nordic Artisan Food Awards. Eleverna från Kimitoöns Gymnasium steker våfflor, och stämningen blir inte sämre av ett stånd med sockervadd.   

  • Det ser bra ut med urvalet på marknaden i år, både bekanta och nya ansikten är på kommande med fina produkter. Årets tema är artesanmat men det finns gott om andra hantverk också. Varmt välkomna! hälsar koordinator Hanna Vuorio-Wilson.

Frågor besvaras gärna av

Trädgårdsmästare Karin Arfman, tel. 050-5370953 / karin.arfman@soderlangvik.fi

Koordinator Hanna Vuorio-Wilson, tel. 040-5622198 / hanna.vuorio-wilson@soderlangvik.fi

Foto: Camilla Moberg-Nordgren