Söderlångviks museum öppnas på nytt 3.6.2021 efter en paus på två år.

Byggnaden har genomgått en omsorgsfull restaurering och här visas nu ett antal verk ur Amos Rex samling av modern konst, som en del i Amos Andersons inredning. Huset andas en stämning av 1930-talet, den tid då Amos Anderson lät bygga om lantgården från 1800-talet till en klassicistisk villa i italiensk stil. Trädgården med sin fontän och kolonnad planerades av Paul Olsson, också den har nu restaurerats och fått en ansiktslyftning. 

Med nya ögon – öppningsutställning med verk ur Amos Rex samling

Invigningen av huvudbyggnaden på Söderlångvik gård firas med utställningen Med nya ögon. Den består av drygt etthundra målningar och skulpturer av inhemska konstnärer, huvudsakligen från 1900-talets första hälft.

En del av verken är gamla bekanta ur Amos Andersons egen samling, medan andra är pärlor ur Amos Rex samlingar som tidigare inte har setts på Söderlångvik. Verken är noga utvalda för att passa ihop med stämningen och inredningen i varje sal. Här visas verk av bland andra Sigrid SchaumanRafael WardiSulho SipiläSanteri SalokiviRagnar EkelundAlvar Cawén och Ellen Thesleff

Museet visar även upp utrymmen som tidigare varit stängda för allmänheten: chaufförens rum, biografen i källaren och dessutom nya utställningssalar med information om Amos Anderson och Söderlångvik och om verken på öppningsutställningen och konserveringen av dem. För besökarna finns en ny audioguide om Söderlångvik och i juli hålls också dagliga guidningar. Museet är öppet varje dag kl. 11–17 (stängt på midsommaren) fram till slutet av september.

Lämpligt till öppningen utkommer en ny bok om Söderlångvik på finska och svenska: Amos Andersons Söderlångvik. Boken berättar bland annat om Amos Andersons relation till Kimitoön, om arkitekturen på Söderlångvik, om museets historia, Söderlångvik gårds näringar och om den nyligen avslutade renoveringen.

I restaurangen Café Söderlångvik visas i sommar en utställning med Paul Osipows (f. 1939) verk kring temat mat och icke tidigare visade grafiska blad av Osipow.

Läs hela pressmeddelandet här

Pressbilder: media.amosrex.fi (Kräver registrering)

Kontakt:

Söderlångvik gård (evenemang, utfärder, naturstigar, restaurang, m.m.)

Hanna Vuorio-Wilson, koordinator

+358 40 562 2198, hanna.vuorio-wilson@soderlangvik.fi

Amos Rex samlingar och museet på Söderlångvik (museiverksamhet och konst)

Kaj Martin, intendent

+358 50 523 1343, kaj.martin@amosrex.fi

Iia Palovaara, kommunikationschef

+358 50 544 3331, iia.palovaara@amosrex.fi