Jaa

Lux Söderlångvik

Kummat vieraat – Alexander Reichsteinin (s. 1957) veistosinstallaatioita

Valaistuja veistosinstallaatioita yhdistettynä äänitehosteisiin Söderlångvikin kartanon puistossa.

Fluoresoivalla maalilla ruiskutetut, teräslangasta taivutetut ihmishahmot heräävät uv-valossa eloon kuin aaveet. Läpikuultavat hahmot kulkevat upeassa Söderlångvikin puistossa.

Taiteilija Alexander Reichstein on koulutukseltaan graafikko, jonka vaikutuksen voi nähdä tyylitellyissä hahmoissa.

Muut näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat kartanotilan omat puutarhurit Petra Barre-Cygnel ja Pia Holm sekä kolme taideopiskelijaa Helsingin Kuvataideakatemiasta: Anne Roininen, Tuure Leppänen ja Olli Valkola.

Alexander Reichstein

Alexander Reichstein syntyi vuonna 1957 Moskovassa, Venäjällä. Vuosina 1976-1982 hän opiskeli painetun median suunnittelua ja kuvitusta Moskovan polygrafisessa instituutissa ja erikoistui lähinnä lastenkirjojen kuvitukseen. 1982-1985 hän työskenteli taiteellisena johtajana moskovalaisessa ”Iskusstvo”-kustantamossa (”Art”). Vuodesta 1982 lähtien hän on työskennellyt eri moskovalaisille kustantamoille suunnitellen ja kuvittaen aikuisten ja lasten kirjoja.

Alexander on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990 lähtien tehden taidetta lapsille ja lasten kanssa: kuvittaen lastenkirjoja sveitsiläisille, itävaltalaisille, saksalaisille, amerikkalaisille ja suomalaisille kustantajille, maalaten kuvia ja tehden veistoksia lapsille, johtaen työpajoja, järjestäen tapahtumia ja taidekursseja, rakentaen näyttelyitä ja installaatioita (monenlaisissa laitoksissa päiväkodeista kirjastoihin ja taidemuseoihin). 1992-1994 ja 2006-2008 hän opetti Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa. Alexander Reichstein on osallistunut useisiin taidekasvatusseminaareihin ja -konferensseihin esitellen esitelmiä omista taideprojekteistaan. Alexander Reichsteinin luomat projektit ovat lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnattuja näyttelyitä, joissa kävijät voivat olla aktiivisia sekä henkisesti että fyysisesti ja kokea epätavallisia taiteellisia vaikutelmia kaikilla aisteillaan. Monet Alexanderin projekteista perustuvat lastenkirjojen kuvituksiin. Hänen taideteoksiaan on ollut esillä Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä, Islannissa, Italiassa, Ranskassa, Japanissa, Espanjassa ja Portugalissa. Niitä on esillä useissa kokoelmissa Suomessa, Venäjällä, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Norjassa, Israelissa, Yhdysvalloissa ja Itävallassa.

Alexanderin kuvittama kirja (Alexis Kouros. ”Gondwanan lapset”. Helsinki 1997) sai Suomen korkeimman lasten- ja nuortenkirjan palkinnon, Finlandia Juniorin vuonna 1997. Näyttelyprojektistaan ”The feather island” Alexander sai Topelius-mitalin vuonna 1999. Vuonna 2008 Alexanderille myönnettiin Suomen lastenkulttuurin valtionpalkinto. Vuonna 2016 Milena Parland (kirjailija) ja Alexander Reichstein (kuvittaja) saivat Ruotsalaisen Kirjallisuuden Seuran palkinnon Suomessa kirjasta ”När månen skrattade”. A.R. on Suomen Kuvanveistäjäliiton, Suomen Kuvittajat ry:n ja Grafian jäsen.

Pia Holm & Petra Barre-Cygnel

Puutarhataiturit Pia Holm ja Petra Barre-Cygnel työskentelevät Söderlångvikin kartanon puiston ja puutarhan parissa. He luovat myös rajoja ylittävää taidetta erilaisissa puutarhatiloissa. Luonto ja sen merkityksellisyys on vahvasti esillä heidän taiteellisessa työssään jonka avulla he haluavat herättää katsojan kiinnostusta luontoa kohti.

Tuure Leppänen

Tuure Leppänen (s.1999) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee linssipohjaisen taiteen parissa. Hänen teoksissaan tutkitaan muistin, eletyn kokemuksen sekä yhteenkuuluvuuden ja irrallisuuden tunteita valokuvallisella katseella – kysymys toistuu: Miten virtuaalimaailmat, koneellisesti tehdyt matriisit, vaikuttavat tapaan, jolla muistamme menneisyyttä, koemme visuaalista nykyisyyttä ja suuntaamme kohti tulevaisuutta?

Vuonna 2022 hän valmistui kuvataiteen kandidaatiksi Kuvataideakatemiasta Helsingistä. Hänen teoksiaan on ollut esillä gallerioissa ja off-site-paikoissa Helsingissä ja sen ympäristössä. Hänen teoksiaan oli viimeksi esillä Espace Arlaudissa, Lausannessa osana sabl.live:n kanssa yhteistyössä toteutettua residenssiprojektia marraskuussa 2022.

Taiteilijan mietteitä teoksista

Minulla on tapana viettää pitkiä aikoja ulkona kamerani kanssa yöllä. Pimeys on hyvin fyysistä. Se on puute siitä, että jotain lähellä olevaa ei ole, joka koskettaa kehoa. Kamera on silloin minulle taskulamppu, etuvartio. Asetan sen paikalleen ja annan sen valottaa 30 minuuttia, kun tunnen ympärilläni olevan yön laajenevan.

Jos voisimme nähdä tämän valon, voisimme kellua siinä.

Valo on ainetta, joka sitoo meidät ihmiset yhteen: aikamme kesto ja kehomme aistit limittyvät ja kietoutuvat siihen. Olemme kosketuksissa toisiimme, kaukana toisistamme, mutta tunnistamme toisemme välittömästi. The Other Actor -teoksessa käytän kuvia ja veistoksellisia elementtejä valon läsnäolon paljastamiseen ja vahvistamiseen korostaakseni sen roolia ihmisten välittäjänä. Teos ilmentää yhteenkuuluvuuden, lohdutuksen ja yhteyden tunteita.

tuureleppanen.com
sähköpostiosoite näyttelyihin liittyviä viestejä varten: tuure.leppanen@uniarts.fi
sähköpostiosoite muita tiedusteluja varten: hello@tuureleppanen.com
+358405479411

Anne Roininen

Anne Roininen on maisteriopiskelija, joka on osallistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa maisterinäyttely Kuvan Kevääseen jo vuonna 2021 ja joka on viimeistelemässä opintoja tänä syksynä.

Taiteilijan kuvaus

Teen konsepteihin perustuvia tilallisia teoksia, vaihtelevilla tekniikoilla, veistoksellisista elementeistä ihmisten kanssa keskusteluun. Viimeisimmät teokseni ovat olleet analyysiä kaupunkiympäristöstä, metsälähiöstä ja esineiden olemuksesta. Esityskonteksti on usein teosteni lähtökohta: millaisessa yhteydessä, mittakaavassa ja tunnelmassa teos esitetään.

Työskentelyssäni on voimakas sosiaalinen lataus ja keskiössä on arjen ilmiöiden käsittely ja käsitteellistäminen. Rakennan teoksillani madonreikiä erilaisten ihmisryhmien välille, kurotan muita kohti ja otan maailman mukaan teoksiini. Erilaiset taiteen käyttäjäryhmät, esitystavat ja saavutettavuuden kysymykset kiinnostavat, samoin tavat limittää taidetta yhteiskuntaan. Ihailen teoksia, joissa on kirkas ajatus, yksinkertainen toteutus ja tunne siitä, että sen takana on runsautta.

Toivon, että keksin aina itselleni uusia tapoja olla taiteilija yhteiskunnassa.

anneroininen.com

Kuva: Aleksi Kallioja

 

Olli Valkola

Olli Valkola (s.1992) on helsinkiläinen monialainen taiteilija. Hän aloitti kandiopinnot pari vuotta sitten ja opiskelee nyt kolmatta vuotta Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Time & Space -taideohjelmassa.

Valkolan teokset tutkivat näyttämötaidetta, videoteoksia, äänitaidetta ja interaktiivisia kokemuksia. Hänen teoksensa, joissa käytetään teknologiaa, kutsuvat yleisöä osallistumaan perinteisten ja digitaalisten välineiden yhdistelmään ja tarjoavat näkökulman taiteen ja kehittyvän teknologisen maiseman risteyskohtaan.

Valkolan teoksia on viime aikoina ollut esillä Time and Space Exhibition vol.1 -näyttelyssä (Kuva/Tila Galleria, 2023) ja In-Between-Now -näyttelyssä (Vapaan Taiteen Tila, 2023). Hänen uusimmat äänisuunnitteluteoksensa ovat The Betty Show (Kansallisteatteri, 2020, ohj. Sara Melleri) ja Tuohtumus (Kansallisteatteri, 2020, ohj. Kirsi Porkka ja Marina Meinander).

Yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa

Kolme viikkoa valoa, tapahtumia ja joulun tunnelmaa

Kävijät saavat kokea museon, joka levittää joulun tunnelmaa – esimerkiksi piparkakkutaloilla on rooli museon sisällä Lux Söderlångvikin aikana. Lisäksi järjestetään musiikkikonsertteja, ja Glassgaragetissa tarjoillaan omenaglögiä ja omenakakkua sekä myydään paikallisia käsityötuotteita.

Viikonloppuna 16.-17. joulukuuta järjestetään joulumarkkinat ja perinteinen joulukuusenhaku-hyväntekeväisyystempaus. Lux Söderlångvikin aikana järjestetään myös talviuintitapahtuma, jolloin kaikilla talviuimareilla on mahdollisuus nauttia Afternoon Tea-buffetista Glassgaragetissa uinnin jälkeen. Ruokaa tarjoillaan sekä Glassgaragetissa että Ateljé Sami Tallbergissa. Lauantaina 16.12 järjestetään meno-paluu bussikuljetus Helsingistä Söderlångvikiin.

Söderlångvikin museo ja Glassgaraget palvelevat Lux Söderlångvikin aikana keskiviikosta sunnuntaihin klo 13-19, poikkeuksena itsenäisyyspäivä ke 6.12 jolloin olemme kiinni. Museon pääsymaksu on 10 €. Ravintola Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik tarjoilee Lux Lounas menun to-su klo 13-15. Etukäteisvarausta suositellaan. Ajankohtaiset aukioloajat löydät ravintolan sivulta.

Tapahtumakalenteri, Lux Söderlångvik

  • 25.11 Avajaispäivä: Näyttelyn avajaiset, Glassgaraget avoinna 13-19, avoimet ovet museossa 13-19

Lämpimästi tervetuloa!

Vinkit lähialueen yöpymispaikkoihin Lux Söderlångvikin aikana