Söderlångvik live

Välkommen att följa med vår livestream från äppelträdgården och den vackra museiparken. Via Söderlångvik live kan du i realtid beundra den underbara äppelblomningen, Plommonträdgårdens mångfaldsplantering, skördetiden i äppelträdgården och Lux Söderlångvik.

Gå till SÖDERLÅNGVIK LIVE

MAJ-JUNI
Äppelblomningen på Söderlångvik gård.

Här odlas äppelsorterna Jaspi och Kanel. Söderlångviks äppelträdgårdar består av ca 50 000 äppelträd. Största delen av odlingarna finns på Tolfsnäs gård på norra Kimitoön. En del av träden finns i Söderlångvik gårds omedelbara närhet. Under blomningen i månadsskiftet maj-juni förvandlas landskapet till en sagodal. När skörden mognar på hösten är odlingarna en oförglömlig syn.  

JUNI-SEPTEMBER
Plommonträdgårdens mångfaldsäng.

Under Amos Andersons tid växte här plommonträd och där har detta nya trädgårdsrum fått sitt namn. Här bygger vi en mångfaldsplantering med ettåriga blommande växter som skall erbjuda pollinerande insekter mat och boplats. Trädgårdsrummet understöder biodiversiteten i Söderlångviks museipark under hela året. Vissa växter försås på våren och planteras ut genast då temperaturen tillåter. Andra snabbväxande blommor direktsås i bäddarna i maj. Välkomna att besöka platsen flera gånger under växtsäsongen för att följa med försommarens grönska och sensommarens färgsprakande blomsterfyrverkeri!

SEPTEMBER-OKTOBER
Äppelträdgården i Söderlångvik, skördetid.

Äppelsorterna Jaspi och Kanel mognar och är redo för att skördas. Äpplen plockas både för hand. Arbetet börjar i mitten av augusti och skörden blir klar i oktober.

NOVEMBER-DECEMBER
Lux Söderlångvik.

Vintermagi på Söderlångvik gård. Ljuskonst-installationer lyser upp höstmörkret och skapar en magisk stämning tillsammans med musik och ljud. Årets utekonstnärer är Alexander Reichstein, Pia Holm och Petra Barre-Cygnel.