Jaa

Sammaljätit ovat saapuneet!

15.4.2025

Neljä valtavaa, hohtavan vihreää hahmoa on juurtunut Öruddenin metsikköön, Söderlångvikin kartanolle. Veistospuisto on valmis kauden avajaispäivänä 2 toukokuuta.

Sammallapset ovat itsenäisiä, eivätkä he tarvitse aikuisten apua.

– Kim Simonsson

Amos Rexin sisäpihalla, Lasipalatsinaukiolla ja Lasipalatsin Bio Rexin terassilla esillä olevat Sammaljätit ovat ensimmäisiä Kim Simonssonin teoksia, joita nähtiin ulkona Helsingin keskustassa 29.4.–20.10.2024. Alun perin ranskalaista lille3000-festivaalia varten valmistetut jätit jatkavat matkaansa Helsingistä, Kemiönsaareen Söderlångvikin kartanon metsikköön. Kullekin sammaljätille on oma pysyvä paikka kartanon vieressä kasvavasta metsiköstä. Ajan myötä jätit haalistuvat, tarjoavat kasvupohjaa jäkälille ja sammalille.

Kim Simonssonin Sammaljätit muodostavat fantasianomaisista lapsihahmoista koostuvan yhteisön. Taiteilija on antanut jokaiselle lapselle oman tehtävän, jotka ovat kaikki yhtä tarpeellisia seurueen yhteiselon ylläpitämisen kannalta. Toiset kantavat selässään erilaisia työkaluja, kun taas toisen mukana kulkee eläimiä. Jätit kommunikoivat suomalaisella viittomakielellä.

Lapsuuteen liittyvät teemat ovat askarruttaneet taiteilijaa uran alkuvaiheista asti, jolloin hänen lapsenhahmoiset teoksensa haastoivat kulttuurisia normeja toivottavasta ja sopimattomasta käytöksestä. Nykyään Simonssonin taiteelliseen työskentelyyn vaikuttaa myös havainnot vanhemmuudesta ja hänen omista lapsistaan. Sammaljäteissä näkyy myös taiteilijan kokemus viittomakielen parissa; Simonsson puhuu suomalaista viittomakieltä toisen lapsensa kanssa.

Kim Simonsson

Kuvanveistäjä Kim Simonsson (s. 1974) asuu ja työskentelee Fiskarsin taiteilijakylässä Länsi-Uudellamaalla. Hänet tunnetaan ennakkoluulottomasta tarinankerronnasta ja materiaalien vahvasta tuntemuksesta. Simonssonin ensisijainen työskentelymateriaali on savi, josta hän muovaa eläin- ja ihmishahmoja, usein luonnolliseen tai ylimitoitettuun kokoon. Suupuhalletusta lasista, kuiduista tai arkisista käyttöesineistä valmistetut teokset ovat osa huolellisesti suunniteltuja taruja, joissa vilpittömyys ja mielikuvitusta terävöittävä outous kulkevat rinnakkain.

Kim Simonsson on tämän vuoden taiteilija Söderlångvikin museon kesänäyttelyssä. Museo avaa ovensa 2. toukokuuta, ja kesänäyttelyn avajaiset pidetään Kukkaispäivänä 24. toukokuuta yhdessä kuraattori Kaj Martinin ja Kim Simonssonin kanssa.

Syvenny teoksiin ja tutustu taiteilijaan: