Söderlångvikin kartano on ensimmäisten joukossa rakentanut ULO-säilytystiloja mantereelle
16.8.2021
Mahdollistaa kotimaisten omenoiden toimituksen ympäri vuoden
Omenakausi alkaa elokuun puolivälissä ja Söderlångvikin kartano on tänä vuonna valmistautunut paremmin kuin koskaan ennen sadonkorjuuseen. Kemiönsaaren pohjoisosalle, Tolfsnäsin kylään, on rakennettu iso lajitteluhalli.
– Hallin sisäpuolelta löytyy lajittamo, toimistotilat ja vähähappiset Ultra Low Oxygen-varastot (ULO). Omenamme on monta vuotta lajiteltu Karjalohjassa, mutta tästä lähtien omenat lajitellaan ja pakataan omassa toimitilassa, kertoo Söderlångvikin kartanon puutarhuri Karin Arfman ylpeänä.
Suuremmat satomäärät vaativat parempia varastoja
ULO-varastoissa ilman happitaso lasketaan yhteen prosenttiin. Perinteisen kylmähuoneen ilmassa on 20,9 % happea. Uusien varastojen myötä on mahdollista säilyttää omenat kauemmin ja niiden laatu pysyy tasaisempana. Kuluttajat voivat siis tulevaisuudessa nauttia omenoista, jotka maistuvat tuoreilta ja joilla on parempi kiinteys. Hyvin säilyvät omenalajit, Rubinola, Lobo, Rajka ja Amarosa voidaan laittaa ULO- varastoihin.
– Tästä lähtien voimme myydä omenoita, kun niille on kysyntää ja parhaimmissa tapauksissa syödään Söderlångvikin kartanon omenoita ympäri vuoden.
Kartanon omenapuut on uusittu ja omenasato on vihdoinkin paranemassa. Halliin investoiminen sopi hyvin tähän ajankohtaan. Kartanolle on tärkeää, että koko sato käsitellään hyvällä tavalla. Lähitulevaisuudessa vuosisato on noin 500 tonnia. Pyritään aina saamaan niin hyvälaatuisia omenoita kuin mahdollista. Omenoiden tulee olla myyntikelpoisia sekä ennen ULO-varastointia, että sen jälkeenkin. Varastoimisen jälkeen omenat lajitellaan ja pakataan suuruusluokan ja laadun mukaan. Modernissa lajittelulinjassa omenat upotetaan veteen ennen lajittelua ja ne säästyvät tällä tavalla kolhuilta.
– Uusi halli ja sen varastomahdollisuudet tekevät puutarhatyöt tasaisemmaksi. Omenia voidaan lajitella ja pakata jatkuvasti. Kartano tulee tarvitsemaan lisää kausityöntekijöitä omenapuiden leikkaamiseen, lajittelemiseen ja jalostukseen.
– Jonkun aikaa sitten kauppiaat olivat sitä mieltä, että tarjolla oli liian monta omenalajia. Tilanne on muuttunut ja nyt arvostetaan laajaa valikoimaa.
– Joidenkin lajin sato on niin pieni, että omenoita myydään ainoastaan Café Söderlångvikissa. Sadonkorjuuaikana on aina mahdollista ostaa omenoita ravintolasta. Tolfsnäsissa ei tule olemaan suoramyyntiä.
Kartanolle kotimainen ruokatuotanto on tärkeää
Söderlångvikin kartanon omenapuutarhat sijaitsevat sekä Söderlångvikissa että Tolfsnäsissa. Tolfsnäsin puutarha on isompi, joka oli ratkaisevaa hallin sijoittamisessa. Puutarhojen maantieteellinen sijainti on haastava, esim. Rubinola on eteläinen laji ja reagoi nopeasti lämpöasteisiin lepoaikana. Tämä voi aiheuttaa vahinkoja omenapuun silmuissa. Söderlångvikin kartano pyrkii pitämään lajeja, joista kuluttajat pitävät.
– Meillä on monta omenalajia koska eri lajien vuosisato vaihtelee. Toinen syy moneen lajiin on omenoiden kypsymisaika. Poimintahenkilökunnan tarve on tasaisempi, jos sato kypsyy pidemmän ajan aikana, Arfman selittää.
Arfman toivoo tulevaisuudessa lisää jalostettuja omenatuotteita ja vastarakennetussa hallissa on myös tilaa mehustamolle ja jalostustyöhön. Söderlångvikin kartano halusi hallirakennuksen myötä panostaa omenatuotantoon, ottaen huomioon myös taloudelliset ja ympäristöystävälliset arvot. Suora ympäristöhyöty saadaan, kun kuljetukset vähenevät. Kartanolle on tärkeää, että koko ketju, omenatarhasta kuluttajalle, on kestävä. Söderlångvikin kartanolla on usko kotimaiseen ruokatuotantoon. Arfman kertoo, että myös tänä vuonna syyskuun viimeisenä lauantaina vietetään perinteistä Omenapäivää kotimaisen omenan juhlistamiseksi.
– Ohjelma on pitkälti sama kuin ennenkin; musiikkia, käsityötä, ruokaa ja tietysti monta eri omenalajia. Meillä on tänä vuonna myös leveämpi sisäänajo ja enemmän parkkitilaa.