Ajankohtaista

Avaa koko artikkeli klikkaamalla kuvaa

Tule mukaan puutarhatapahtumaan!

Söderlångvikin kartano on tunnettu komeasta museosta, kauniista puistosta ja upeasta luonnosta merimaisemineen, ihanasta ravintolasta sekä vuoden huipentumana syksyllä järjestetystä sadonkorjuujuhlasta, Omenapäivästä.

Nyt tila valmistautuu kesäkauden ajavaisiin, Kukkaispäivään, lauantaina 27. toukokuuta 2023, ja tulee tarjoamaan runsaasti ohjelmaa koko perheelle.

Tarjolla on muun muassa puutarhamarkkinat, johon etsimme nyt yhteistyökumppaneita!

Read More

Söderlångvik gård ab on saanut uuden toimitusjohtajan

Matkailusta on tullut yhä tärkeämpi osa Söderlångvikin kartanon toiminnasta. Kehittääkseen edelleen tätä liiketoiminnan osaa kartanon omistaja Föreningen Konstsamfundet on palkannut matkailusta vastaavalle Söderlångvik gård ab:lle uuden toimitusjohtajan. Uusi johtaja on vtm Annika Jansson, joka on syntynyt 2. lokakuuta 1971. Jansson työskentelee tällä hetkellä Suomen ruotsalaisen Marttayhdistyksen toiminnanjohtajana ja on aiemmin työskennellyt Hanasaaren projektipäällikkönä, Ruotsalaisen kansanpuolueen kampanjapäällikkönä ja yhteyspäällikkönä sekä Folkhälsanissa. 

Read More

Olemme mukana 2023 matkamessuilla!

Söderlångvikin kartano ja useat muut Kemiönsaaren ainutlaatuisista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista tulevat olemaan esillä yhteisellä osastolla matkamessuilla Helsingin messukeskuksessa 20.-22. tammikuuta.

Meidän palvelupisteessämme voit osallistua arvontaan! Onnellinen voittaja saa kappaleen Amos Andersonin Söderlångvik-kirjaa sekä pääsee yhdessä viiden ystävän kanssa tutustumaan Söderlångvikin kartanoon kesällä 2023. Pakettiin kuuluu opastettu kierros museossa ja puistossa, lounas Café Söderlångvikissa sekä jälkiruuaksi maistiaiset Söderlångvikin omaa jäätelöä!

Löydät meidät näyttelyosastolta 6n2. Lämpimästi tervetuloa!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Vuoden lähestyessä loppuaan haluamme lähettää lämpimät kiitokset kaikille mukaville vierailijoille, joita meillä on ollut käynyt kuluneen vuoden aikana. Olemme iloisia, että juuri sinä tulit ja koit Amos Andersonin kauniin paratiisin! Kiitos paljon kaikesta saamastamme palautteesta, ruusut ilahduttivat kovasti ja kritiikki taasen motivoi meitä tekemään vielä enemmän parannuksia ensi vuonna. Odotamme innolla jännittävää vuotta 2023!

Kiitos kaikille kollegoillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Teitä on todella monta, jotka autatte pitämään Söderlångvikin kartanotilan toiminnan elävänä, kehittyvänä ja monille ihmisille hyötyä ja iloa tuottavana.

Nauttikaamme kaikki joulun rauhasta, ja toivottavasti tapaamme taas ensi vuonna – ehkä jo tammikuussa? Sitten olemme Kemiönsaaren osastolla Helsingin matkamessuilla, Matka Nordic Travel Fair 19-21.1.2023. Näkemisiin ja kuulemisiin!

Söderlångvikin kartanon uusi metsästrategia julkistettu

Kartanon omistaja Föreningen Konstsamfundet on päättänyt metsästrategiasta, joka toimii ohjenuorana yhdistyksen metsätaloudelle Kemiönsaarella tulevina vuosikymmeninä. Strategian toteuttaminen alkoi vuoden 2023 alussa. Konstsamfundet omistaa Kemiönsaarella noin 7000 hehtaaria metsää, josta hieman yli 4000 hehtaaria on niin sanottua kasvullista metsämaata.

Yhdistyksen metsästrategian lähtökohtana on, että tilan metsätaloutta hoidetaan mahdollisimman kestävällä tavalla ottaen huomioon luonnon monimuotoisuus, hiilensidonta, matkailu ja yhteiskuntasuhteet.

  • Meille on tärkeää, että paikalliset asukkaat saavat tietoa yhdistyksen metsäsuunnitelmien kehittämisestä, ja vuoropuhelu heidän kanssaan on osa strategiaa, sanoo yhdistyksen toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Konstsamfundetilla on ollut jo lähes 300 hehtaaria tiukasti suojeltua metsää, ja myöhemmin tänä vuonna se aikoo suojella vielä 100 hehtaaria lisää. Uusi suojeltu alue , Purunpää Norra – Pohjoinen Purunpää liitetään jo olemassa olevaan Ölmos-Purunpään suojelualueeseen. Täysin suojeltujen metsien lisäksi tilalla on noin 330 hehtaaria rakentamiselta suojeltuja rantametsiä. Metsästrategian mukaan on tarkoitus suojella vielä noin 100 hehtaaria lisää seuraavan 10 vuoden aikana. Suunnitelmat perustuvat muun muassa tekeillä olevan luontoinventoinnin johtopäätöksiin, jotka osoittavat, että näillä alueilla on potentiaalia kehittyä ajan myötä arvokkaiksi elinympäristöiksi ja -alueiksi. 

  • Kun kyseessä on Konstsamfundetin kaltainen suuri metsänomistaja, on vielä tavallista tärkeämpää hoitaa omaisuuttaan vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Tätä strategiaa työstäessämme olemme kartoittaneet mahdollisuuksia, riskejä ja tarpeita, ja nyt meillä on suunnitelma, joka sisältää useita kestäviä toimenpiteitä, Stefan Björkman sanoo.

Yhdistyksen metsästrategiassa mainitaan suojelun lisäksi suuri joukko muita toimenpiteitä: jatkuvapeitteinen metsänkasvatus, PEFC ja FSC-metsäsertifioinnit, uudistushakkuualojen koko ja muoto, ojitettujen turvemaiden ennallistaminen, sekametsien osuuden lisääminen, jalojen lehtipuiden ja kukkivien puiden istuttaminen, niin sanottujen ikipuiden ja yksittäisten maisemapuiden säilyttäminen sekä uusien kosteikkojen luominen. Metsänhoitotoimenpiteissä huomioidaan myös riistametsänhoidon periaatteet. 

  • Ajatuksena ei ole, että kaikki nämä toimenpiteet toteutetaan samanaikaisesti, vaan ne muodostavat yhdessä työkalupakin, jota olemme päättäneet käyttää, sanoo Söderlångvikin tilanhoitaja ja metsävastaava Mikael Jensen.

Toimenpiteiden tärkein vaikutus ympäröivään paikallisyhteisöön on jatkuvapeitteinen metsänkasvatus. Menetelmä perustuu metsän luontaiseen uudistumiseen, ja käytännössä se tarkoittaa, että menetelmää soveltavilla alueilla ei tehdä hakkuita, vaan metsä on aina puiden peitossa. Tämä vaikuttaa myönteisesti maisemaan ja suosii luonnon monimuotoisuutta ja metsässä elävää luontoa.

  • Siirrymme jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen alueilla, joita paikallinen yhteisö ja oma matkailuelinkeinomme käyttävät aktiivisesti, kuten tilan luontopolut. Lisäksi harjoitamme tätä menetelmää tilan metsissä muissakin paikoissa, joissa luonnonolosuhteet ja lähtökohdat ovat siihen sopivat, Mikael Jensen sanoo.

Jatkuvapeitteistä metsänhoitoa tullaan toteuttamaan noin 1 000 hehtaarin alalla. 

Metsästrategia on laadittu seuraavaksi 20 vuodeksi.

  • Seuraamme tietysti jatkuvasti kehitystä ja omaksumme uutta tietoa. Jos ja kun siihen on tarvetta, päivitämme strategiaa riippumatta siitä, onko se 5, 10 vai 20 vuoden kuluttua, Stefan Björkman sanoo.

Tervetuloa Taidetupa Almaan!

Koko perheen taidetupa Alma avaa ovensa muun kartanon palveluiden tavoin torstaina 5. toukokuuta 2022 klo 11.00.

Taidetupa Almassa lapset saavat omatoimisesti piirtää, värittää tai vaikka maalata kiviä. Taidetupa on auki kesäkauden aikana päivittäin klo 11–17 (poikkeuksena juhannus pe-su, jolloin myös museo ja ravintola ovat suljetut).

Valmiit piirustukset saa ottaa mukaan kotiin tai ripustaa seinillä oleville värikkäille magneettitauluille. Maalatun kiven saa ottaa muistoksi itselle tai jättää muiden lasten iloksi taidetupaan.  

Taidetupa Alma on nimetty kartanolla aikoinaan työskennelleen Alman mukaan. Alma asui mökissä ja hoiti mm. tilan kanoja.  

Kuva: Söderlångvikin kartano / Hanna Vuorio-Wilson