Sammaljätit ovat saapuneet!
Neljä valtavaa, hohtavan vihreää hahmoa on juurtunut Öruddenin metsikköön, Söderlångvikin kartanolle. Veistospuisto on valmis kauden avajaispäivänä 2 toukokuuta.
“Sammallapset ovat itsenäisiä, eivätkä he tarvitse aikuisten apua.”
– Kim Simonsson
Amos Rexin sisäpihalla, Lasipalatsinaukiolla ja Lasipalatsin Bio Rexin terassilla esillä olevat Sammaljätit ovat ensimmäisiä Kim Simonssonin teoksia, joita nähtiin ulkona Helsingin keskustassa 29.4.–20.10.2024. Alun perin ranskalaista lille3000-festivaalia varten valmistetut jätit jatkavat matkaansa Helsingistä, Kemiönsaareen Söderlångvikin kartanon metsikköön. Kullekin sammaljätille on oma pysyvä paikka kartanon vieressä kasvavasta metsiköstä. Ajan myötä jätit haalistuvat, tarjoavat kasvupohjaa jäkälille ja sammalille.
Kim Simonssonin Sammaljätit muodostavat fantasianomaisista lapsihahmoista koostuvan yhteisön. Taiteilija on antanut jokaiselle lapselle oman tehtävän, jotka ovat kaikki yhtä tarpeellisia seurueen yhteiselon ylläpitämisen kannalta. Toiset kantavat selässään erilaisia työkaluja, kun taas toisen mukana kulkee eläimiä. Jätit kommunikoivat suomalaisella viittomakielellä.
Lapsuuteen liittyvät teemat ovat askarruttaneet taiteilijaa uran alkuvaiheista asti, jolloin hänen lapsenhahmoiset teoksensa haastoivat kulttuurisia normeja toivottavasta ja sopimattomasta käytöksestä. Nykyään Simonssonin taiteelliseen työskentelyyn vaikuttaa myös havainnot vanhemmuudesta ja hänen omista lapsistaan. Sammaljäteissä näkyy myös taiteilijan kokemus viittomakielen parissa; Simonsson puhuu suomalaista viittomakieltä toisen lapsensa kanssa.
Kim Simonsson
Kuvanveistäjä Kim Simonsson (s. 1974) asuu ja työskentelee Fiskarsin taiteilijakylässä Länsi-Uudellamaalla. Hänet tunnetaan ennakkoluulottomasta tarinankerronnasta ja materiaalien vahvasta tuntemuksesta. Simonssonin ensisijainen työskentelymateriaali on savi, josta hän muovaa eläin- ja ihmishahmoja, usein luonnolliseen tai ylimitoitettuun kokoon. Suupuhalletusta lasista, kuiduista tai arkisista käyttöesineistä valmistetut teokset ovat osa huolellisesti suunniteltuja taruja, joissa vilpittömyys ja mielikuvitusta terävöittävä outous kulkevat rinnakkain.
Kim Simonsson on tämän vuoden taiteilija Söderlångvikin museon kesänäyttelyssä. Museo avaa ovensa 2. toukokuuta, ja kesänäyttelyn avajaiset pidetään Kukkaispäivänä 24. toukokuuta yhdessä kuraattori Kaj Martinin ja Kim Simonssonin kanssa.
Syvenny teoksiin ja tutustu taiteilijaan:


Olemme iloisia voidessamme jakaa mahtavan uutisen – nyt voit varata Glamping-elämyksen Söderlångvikin kartanolla!
15. toukokuuta alkaen tarjoamme eksklusiivisia glamping-telttailumajoituksia Öruddenilla meren äärellä, jossa pääset nauttimaan ainutlaatuisesta yhdistelmästä luontoa, rentoutumista ja luksusta.
Glamping on yhdistelmä sanoista ”glamorous” (ylellinen) ja ”camping” (telttailu), ja se tarkoittaa telttailua, jossa on perinteisen telttailun mukavuuksia, mutta lisättynä luksusta ja moderneja mukavuuksia. Teltoissamme on valmiiksi pedatut sängyt, jääkaappi, patteri, valaistus, nojatuoli ja pöytä.
Teltat sijaitsevat meren äärellä, tarjoten upean näköalan ja rauhallisen ilmapiirin rentoutumiseen. Voit tehdä vierailustasi ikimuistoisemman tilaamalla aamiaiskorin ja varaamalla rentouttavan saunan, jossa yhdistyvät suomalainen perinne ja japanilainen yksinkertaisuus.







Söderlångvik tunnetaan upeasta museosta, kauniista puistosta, ainutlaatuisesta merellisestä luonnosta ja hienosta ravintolasta Amos Krogista. Vuoden kohokohta on Omenapäivän sadonkorjuujuhla. Keväällä kauden avaa Kukkaispäivä, joka tarjoaa runsaasti kivaa ohjelmaa koko perheelle lauantaina 24.5.2025. Nyt on aika ilmoittautua Kukkaispäivän puutarhamarkkinoille!
Myyjät ja puutarha-alan ammattilaiset
Myytkö taimia tai puutarhatuotteita, tai haluatko järjestää aiheeseen sopivan työnäytöksen? Tuotatko käsitöitä teemalla kevät tai puutarha? Tule mukaan puutarhamarkkinoillemme! Markkinatori ja tapahtuma-alue ovat avoinna kello 11–17. Toimi nopeasti – paikkoja on rajoitetusti!
Paikkamaksut:
Yleishyödyllinen yhdistys 1x2m, omapöytä 15.00 EUR
Markkinapaikka 1×2 m, oma pöytä 35.00 EUR
Markkinapaikka 1×2 m, katollinen puu-puoti 45.00 EUR
Markkinapaikka 3×3 m, oma pöytä tai teltta 55.00 EUR
Markkinapaikka, suurempi alue kuin 3×3 m 95.00 EUR
Kysymykset ja osallistuminen
Jos olet kiinnostunut osallistumaan ensimmäistä kertaa ja olet epävarma tuotteidesi sopivuudesta, tai haluat ehdottaa muuta yhteistyötä, täytä alla oleva lomake tai lähetä sähköpostia tapahtuman tuottajalle camilla.hagsten@soderlangvik.fi. Huomaa että paikkavaraus tulee voimaan vasta kun olet saanut siitä sähköpostivahvistuksen. Vahvistus tapahtuu maksamalla paikkamaksun viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa.
Blomsterdagen FI
"*" näyttää pakolliset kentät
Olemme iloisia suuresta kiinnostuksesta – yhteensä 30 henkilöä osallistui. Osallistujat edustivat kyläyhdistystä, luonnonsuojeluyhdistystä, metsäyrityksiä ym.
Tilaisuus alkoi Söderlångvikin kartanon toimitusjohtajan Annika Janssonin tervetulotoivotuksella, jonka jälkeen tilanhoitaja Mikael Jensen kertoi kartanon metsien historiasta Amos Andersonin maanhankinnoista nykypäivän metsästrategiaan ja Ölmos-Purunpään suojelualueen perustamiseen. Suojelualueen ansiosta laajoja yhtenäisiä alueita on suojeltu metsätaloudelta ja kilometrejä rantaviivaa on jäänyt rakentamatta.
Mikko Söderling, toimitusjohtaja Tilanhoitajat oy:ssä, joka konsultoi Söderlångvikin kartanoa metsien hoidossa, esitteli Söderlångvikin kartanon metsästrategian. Strategian mukaan kartano on liittynyt FSC-sertifiointiin.
Yli 10 % (480 ha) kasvullisesta metsämaasta on suojeltu metsätaloudelta. Jatkuvaa metsänhoitoa harjoitetaan noin 17 %:lla (779 ha) kasvullisesta metsämaasta. Aikaisempien suojelupäätösten vuoksi suojelualueiden pinta-ala on kaksinkertainen sertifioinnin vaatimuksiin nähden. Kitumaata ja joutomaata ei käytetä, mikä tarkoittaa, että yhteensä yli 30 % metsätaloussuunnitelmaan kuuluvasta maasta on metsätalouden ulkopuolella.
Metsän kasvua on arvioitu Tapio Oyn Iptim -laskentaohjelman avulla ja hakkuut ovat olleet noin 65 % vuotuisesta kasvusta. Strategian hakkuumäärien mukaan puuston määrä tulee kasvamaan ja vuoteen 2044 mennessä puihin varastoituu vielä 106 000 tonnia hiiltä.
Metsätalousinsinööri Patrik Elenius Skogssällskapetista esitteli, mitä tilan metsissä on meneillään. Dalsbrukin itäpuolella olevissa metsissä järjestetään suunnistuskilpailut huhtikuussa, eikä ennen sitä tehdä hakkuita. Kaksi kosteikkoa on perustettu vuosina 2023-2024 lähellä Söderlångvikin kartano. Långsidanin suon ennallistaminen on käynnissä yhdessä ELY-keskuksen kanssa ja sen odotetaan valmistuvan syksyllä.
Silja Pitkänen, Metsä Groupin kestävän kehityksen johtaja, kertoi yrityksen roolista Söderlångvikin kartano metsästrategiassa. Metsä Group on ostanut leimikoita ja suorittaa hakkuita vuosina 2025 ja 2026. Kartano on sopinut, että Metsä Group tekee hakkuut heidän Metsä Group Plus -mallinsa mukaisesti. Mallin tarkoituksena on lisätä metsän monimuotoisuutta. Tämä tehdään esimerkiksi jättämällä enemmän säästöpuita, lisäämällä lahopuun määrää ja jättämällä leveämpiä suojavyöhykkeitä vesistöjen varrelle. Metsä Group suunnittelee metsän polttoa Metsä Group Plus -mallin mukaisesti lisätäkseen Söderlångvikin kartanon metsien monimuotoisuutta.



Esitysten jälkeen seurasi keskustelu, jossa osallistujat aktiivisesti pohtivat eri aiheita. Söderlångvikin kartano korosti avoimuuden ja läpinäkyvyyden merkitystä metsänhoidossa ja selvensi, että kaikki tiedot kartano metsien hoidosta ovat saatavilla kiinnostuneille. Viestinnän parantamiseksi järjestetään tulevaisuudessa tiedotustilaisuuksia useammin.
Söderlångvikin kartano kiittää kaikkia osallistujia asiallisesta ja rakentavasta keskustelusta.
Festivaaliviikko
Kemiönsaaren juhlavuosi huipentuu alkukesän festivaaliviikkoon, joka toteutetaan yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Festivaaliviikon ja erityisesti lauantain pääkonsertin ajatuksena on kutsua kaikki yhteiseen juhlaan – tällä kertaa ilman talkooapua, jotta jokainen saa keskittyä nauttimaan juhlavuoden tunnelmasta. Alla on lisätietoa festivaaliviikon suunnittelusta ja konseptista, jotka rakentuvat parhaillaan luvaten monipuolisia elämyksiä koko yhteisölle!
Festivaaliviikko 9. – 15.6.2025
Kemiönsaaren juhlaviikolle on valikoitunut saarelle tärkeitä paikkoja ja teemoja. Kyseisenä päivänä korostetaan paikkaa tai teemaa, vaihtoehtoisesti molempia. Suurimmalle osalle teemapäivistä on jo löytynyt yhteistyökumppanit, jotka tuovat oman panoksensa juhlavuoden ohjelmaan osallistumalla festivaaliviikon teemapäivän isännöintiin/ emännöintiin.
Kyseiset teemat ja paikat ovat tärkeitä Kemiönsaaressa, jonka kunniaksi ne ovat ansainneet oman päivänsä. Päivitämme tietoja ja ohjelmat tarkentuvat
Söderlångvikin kartano isännöi keskiviikkona 11. kesäkuuta, teemalla luonto ja maatalous.
Kunnan kuvaus päivästä 11.6
Ei maataloutta ilman luontoa ja ei Kemiönsaarta ilman maataloutta.
Maatalous on ollut saaren kulttuurihistoriassa vankka perusta ja monilla alueilla maatalousperinteet elävät edelleen vahvasti.
Kemiönsaaren pellot ja tilat tarjoavat edelleenkin raaka-aineita paikalliselle ruoantuotannolle, ja kestävän kehityksen periaatteet ovat nousseet yhä tärkeämmiksi niin maataloudessa kuin saaren muissakin toiminnoissa.
Juhlapäivän ajankohta klo 14-20
Tervetuloa Söderlångvikin kartanolle, jossa luonto ja maatalous kohtaavat ainutlaatuisella ja elävällä tavalla. Tapahtuman aikana voit osallistua moniin aktiviteetteihin ja kokea kartanon historian ja perinteet. Koko päivän ajan voit nauttia perinteisestä kansanmusiikista.
Söderlångvikin kartano tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua sekä maatalouden historiaan että elävään luontoon, samalla kun koko perhe voi löytää jotain mielenkiintoista. Tervetuloa juhlistamaan juhla- vuotta kanssamme ja nauttimaan kaikista kartanon tarjoamista jännittävistä aktiviteeteista!
Kuljetus
Koe nostalginen matka, Jani Launokorpi vie matkustajiaan Söderlångvikin ja Dalsbruken välillä antiikkibussilla (useita reittejä suunnitteilla). Viehättävä kulkuneuvo vie sinut kauniin maaseudun halki, jossa tunnet historian läsnäolon samalla, kun matkustat tyylillä. Bussimatka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin ja nauttia aidoista tunnelmista useamman historiallisen paikan välisellä reitillä. Täydellinen aktiviteetti niille, jotka haluavat kokea jotain erityistä Söderlångvikin kartanon juhlapäivänä!

Päivän ohjelma:
- Maatalous- ja käsityönäyttely Vaunumuseossa. Yhteinen käsityöprojekti.
- Aktiviteettirata.
- Sagalund osallistuu omalla aktiviteetillaan.
- Ruokakäsityöt – toffee, leivossokeri, vohvelit.
- Juhla annos Amos Krogin ravintolassa.
- Ilmainen sisäänpääsy museoon – Kemiönsaari 700.
- Kemiönsaaren maatalousyrittäjiä haastatellaan ja esitellään.
- Mona polun uuden luontopolun avajaiset – kartanon villieläimet ja kasvit.
- Lavatanssia kansanmusiikin tahdissa klo 18-20.
- Kartanon kierros traktorilla. Ajamme Mehiläisikkunalle sekä Sammaljäteille ja Söderlångvikin glampingiin.
- Ajoneuvonäyttely: vanhat traktorit ja muut koneet.
- Elävää musiikkia koko päivän ajan.
- Valokuvia ja audiovisuaalisia kuvia, jotka kuvaavat Söderlångvikin kartanon viljelyä, esitellään kartanolla.
Pidätämme oikeuden tehdä muutoksia ohjelmaan.
19. omenapäivä houkutteli jopa 3 500 kävijää, vaikka tämä oli tapahtuman ensimmäinen sateinen päivä. Kaikenikäiset kävijät saivat nauttia musiikista, ruoasta, omenoista ja seurustelusta, tunnelma oli mahtava alusta loppuun. Me Söderlångvikin kartanolla haluamme kiittää kaikkia ihania ihmisiä, jotka ovat kesästä ainutlaatuisen. Iso kiitos myös yhteistyökumppaneillemme ja muille osallistujille, yhdessä loimme ikimuistoisen päivän. Päivän ikuisti valokuvaaja Niki Strbian, joka onnistui vangitsemaan kuviin sekä omenataiteen, hyvän tunnelman että kauniin luonnon. Nähdään taas ensi vuonna 27. syyskuuta 2025!










































Söderlångvikin kartano viettää Muinaistulien yötä lauantaina 31. Elokuuta 2024 klo 18.30-22.00.
Muinaistulien yö on kulttuuritapahtuma, jota juhlitaan sytyttämällä tulia Itämeren rannikkoa pitkin samaan tapaan kuin muinoin tehtiin vihollisista varoittaakseen. Ensimmäinen modernin ajan Muinaistulien yö oli elokuun viimeisenä lauantaina vuonna 1992, osana Suomen itsenäisyyden 75. juhlavuotta.Juhlasta on jäänyt monia muistoja heille, jotka ovat toimineet Söderlångvikin kartanolla pidemmän aikaa. Yli 10 vuoden tauon jälkeen kartanotila tule jälleen juhlistamaan kesäkauden tunnelmallisia päättäjäisiä yhteislaululla ja musiikilla Långvikenin kauniilla rannalla, Söderlångvikin museon eteläpuolella.
– Edellinen kerta oli vuonna 2013, silloin esiintyi Sås och Kopp. Seuraavana vuonna lasten konsertti siirrettiin Omenapäivälle, muistelee tilanhoitaja Mikael Jensen.
Söderlångvikin toimitusjohtaja Annika Jansson on saavuttuaan tilan johtoon maaliskuussa 2023 kehittänyt vahvasti tapahtumakalenteria, joka on näkynyt monien upeiden tapahtumien syntynä, kuten Lux Söderlångvik, Afternoon Tea, talviuinti ja monet muut. Jansson odottaa innolla tämän perinteen uudelleen aloittamista.
– Monet vierailijat ovat jakaneet kanssani muistojaan Muinaistulien yöstä Söderlångvikin kartanolla. Minulta on kysytty voisiko tapahtuma jälleen järjestää, kertoo Jansson.
– Kun selvisi, että Calle Petterssonin jäähyväiskonsertti järjestetään Söderlångvikissa, päätin että olisihan se hienoa yhdistää muinaistulitapahtuman kanssa.
Tarjolla on siis musiikillista iloittelua sekä yhteislauluin että esiintymisellä jossa on mukana Thomas Lundin, Benny Törnroos sekä Pettersson, joka siis tämän illan aikana päättää mittavan uransa artistina. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun omenatila on Petterssonin esiintymispaikka.
– Monen vuoden aikana esiinnyin Söderlångvikissa Muinaistulien yönä. Kun minua kysyttiin jälleen esiintymään, totesin että tämä on täydellinen valinta viimeiseksi esiintymiseksi. Tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta harmonikan soittajana, ja 30 vuotta aktiivisena esiintyjänä. Vaikka nautin edelleen esiintymisestä, olen viime vuosina kokenut yhä haasteellisemmaksi löytää aikaa sekä harjoittelulle ja soittolistan uudistamiselle että perheelle ja työlle, kertoo Pettersson.
– Tuntuuhan tämä haikealta. Mutta samaan aikaan olen pohtinut tätä jo muutaman vuoden ajan, joten minulla on ollut aikaa valmistautua. Vuosien varrella olen saanut paljon ystäviä ja tuttavia musiikin kautta. Haluan käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kiittää kaikkia kanssa-soittajia vuosien varrelta ja ennen kaikkea kaikkia, jotka ovat tulleet keikoilleni – olemme jakaneet monia hienoja hetkiä!
Tämän elämyksen täydentää tilan ravintola Amos Krog joka on avoinna klo 11-18, ja rannassa on Burger Barin muodossa klo 17.30-22.00 tarjolla herkullisia hampurilaisia grillistä sekä juotavaa.
Museo ja Glassgaraget ovat avoinna klo 11-20.
Muinaistuli sytytetään perinteen mukaisesti klo 21.00.
Lue lisää tapahtumasta tästä.

Kivenheiton päässä ravintolasta ja kahden kivenheiton päässä vieraslaiturista sijaitsee kartanon vuokra sauna. Sauna on moderni kokonaisuus, jossa on pukuhuone, kylpyhuone suihkuilla sekä WC.
Saunasta on laiturille ja kartanon hiekkarannalle noin 100 m matkaa. Rannalla on uinti sallittua, mutta pohja ei ole kovinkaan uintiystävällinen eli uimiseen suosittelemme ajomatkan päässä sijaitsevaa Ölmosin uimarantaa.
Sauna on varattavissa klo 11-17. Hinta 25 € / henkilö / 2 tuntia (minimihinta 100 €). Maksu suoritetaan Glassgaragetissa tai Söderlångvikin museossa.
Otathan mukaan oman pyyhkeen.
Saunavaraukset tehdään sähköpostitse osoitteeseen sales@soderlangvik.fi tai puhelimitse +358 2 424 662.






Söderlångvikin kartanopuistossa aurinko paistoi kirkkaasti iloisten vierailijoiden yllä lauantaina 25. toukokuuta 2024, kun toivotimme kesän tervetulleeksi viettämällä Kukkaispäivää. Haluamme lähettää suuret ja lämpimät kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja ohjelmaan osallistuneille sekä tietysti kaikille vierailijoille!
Kuvat Katja Harmanen.













Näkemisiin jälleen ensi vuonna kukinnan aikaan!
Söderlångvikin kartano saa kesän alussa uuden ravintoloitsijan. Vetovastuu siirtyy turkulaiselle ravintoloitsijalle Voiveljet Oy:lle, ja ravintolapäälliköksi on nimitetty Charlotta Ervasti. Voiveljet on turkulaisille ruoan ystäville hyvin tuttu nimi. Amos Krog on yhtiön kahdeksas ravintola.
Voiveljet Oy:n toimitusjohtaja Janne Juvonen on innostunut projektista:
-Tämä on fantastinen paikka. Tulen itse alun perin Kemiönsaarelta, ja tuntuu upealta palata takaisin kotiin!
Amos Krog lupaa vierailleen modernilla otteella toimivan kahvila- lounas- ja à la carte ravintolakokonaisuuden. Listalta löytyy myös Söderlångvikin kartanon tuotteita, viinejä ja paikallisia oluita.
– Amos Krog on tarkoitettu kaikille: ruokalistamme sopii sekä kaukaa tuleville vieraille että paikallisille, lapsiperheille, ja ryhmille. Tarjolla on sekä suuria että pieniä annoksia, ja pienempään nälkään voi tilata myös kahvilatuotteita.
Amos Krogin aukioloajat seuraavat suurimmaksi osaksi museon aukioloa. Tämä tarkoittaa, että ravintola on avoinna kaikkina päivinä klo 11.00-17.00, poikkeuksena juhannusviikonloppu. Keskikesän aikana 24.6. -11.8., Amos Krog pidentää aukioloaikaansa klo 20.00:een perjantaisin ja lauantaisin.
Tilauksesta Amos Krogin tiloissa voi järjestää myös täysin uniikkeja tilaisuuksia huikeissa puitteissa, häitä, karonkkoja ja valmistujaisia. Tilat soveltuvat mainiosti myös pöytiin tarjoiltuihin illallisiin ja suurempiin cocktail-tilaisuuksiinkin.
Söderlångvikin toimitusjohtaja Annika Jansson säteilee:
-Keskusteluissamme on tullut selväksi, että Voiveljillä ja Söderlångvikilla on hyvin samat tavoitteet mitä tulee ravintolatoimintaan. Me haluamme tarjota parasta mahdollista laatua, lähituotettua ruokaa, joka on hintatasoltaan suunniteltu kaikille asiakasryhmille. Tämä tuntuu täysin oikealta!
Stefan Björkman, Söderlångvikin hallituksen puheenjohtaja, on samoilla linjoilla Janssonin kanssa.
– Söderlångvikin kehittäminen matkailukohteena on meille suuri pitkän aikavälin projekti, ja ravintolapalvelut ovat tärkeä osa tätä. Söderlångvikin kartanon omistaja Föreningen Konstsamfundet on kunnostanut sekä ravintolasalin että keittiön, ja kevään aikana ravintolan sisätilat saavat vielä loppusilauksen. Amos Krog on mainio uusi osa kokonaisuuttamme.
Söderlångvikin kartanon kesäsesonki alkaa toukokuun 2. päivänä. Sinä päivänä Amos Krog ja kartanon museo avaavat ovensa kävijöille, kuten myös Amos Andersonin autotalliin avattu Glassgaraget, tilan suoramyynti joka tarjoilee mm. kartanon omaa jäätelöä.
Kuvassa Janne Juvonen ja Annika Jansson, jotka ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen.