Jaa

Muinaistulien yö järjestetään jälleen Söderlångvikin kartanolla

15.8.2024

Söderlångvikin kartano viettää Muinaistulien yötä lauantaina 31. Elokuuta 2024 klo 18.30-22.00.

Muinaistulien yö on kulttuuritapahtuma, jota juhlitaan sytyttämällä tulia Itämeren rannikkoa pitkin samaan tapaan kuin muinoin tehtiin vihollisista varoittaakseen. Ensimmäinen modernin ajan Muinaistulien yö oli elokuun viimeisenä lauantaina vuonna 1992, osana Suomen itsenäisyyden 75. juhlavuotta.Juhlasta on jäänyt monia muistoja heille, jotka ovat toimineet Söderlångvikin kartanolla pidemmän aikaa. Yli 10 vuoden tauon jälkeen kartanotila tule jälleen juhlistamaan kesäkauden tunnelmallisia päättäjäisiä yhteislaululla ja musiikilla Långvikenin kauniilla rannalla, Söderlångvikin museon eteläpuolella.

– Edellinen kerta oli vuonna 2013, silloin esiintyi Sås och Kopp. Seuraavana vuonna lasten konsertti siirrettiin Omenapäivälle, muistelee tilanhoitaja Mikael Jensen.

Söderlångvikin toimitusjohtaja Annika Jansson on saavuttuaan tilan johtoon maaliskuussa 2023 kehittänyt vahvasti tapahtumakalenteria, joka on näkynyt monien upeiden tapahtumien syntynä, kuten Lux Söderlångvik, Afternoon Tea, talviuinti ja monet muut. Jansson odottaa innolla tämän perinteen uudelleen aloittamista.

– Monet vierailijat ovat jakaneet kanssani muistojaan Muinaistulien yöstä Söderlångvikin kartanolla. Minulta on kysytty voisiko tapahtuma jälleen järjestää, kertoo Jansson.

– Kun selvisi, että Calle Petterssonin jäähyväiskonsertti järjestetään Söderlångvikissa, päätin että olisihan se hienoa yhdistää muinaistulitapahtuman kanssa.

Tarjolla on siis musiikillista iloittelua sekä yhteislauluin että esiintymisellä jossa on mukana Thomas Lundin, Benny Törnroos sekä Pettersson, joka siis tämän illan aikana päättää mittavan uransa artistina. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun omenatila on Petterssonin esiintymispaikka.

– Monen vuoden aikana esiinnyin Söderlångvikissa Muinaistulien yönä. Kun minua kysyttiin jälleen esiintymään, totesin että tämä on täydellinen valinta viimeiseksi esiintymiseksi. Tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta harmonikan soittajana, ja 30 vuotta aktiivisena esiintyjänä. Vaikka nautin edelleen esiintymisestä, olen viime vuosina kokenut yhä haasteellisemmaksi löytää aikaa sekä harjoittelulle ja soittolistan uudistamiselle että perheelle ja työlle, kertoo Pettersson.

– Tuntuuhan tämä haikealta. Mutta samaan aikaan olen pohtinut tätä jo muutaman vuoden ajan, joten minulla on ollut aikaa valmistautua. Vuosien varrella olen saanut paljon ystäviä ja tuttavia musiikin kautta. Haluan käyttää tilaisuutta hyväkseni ja kiittää kaikkia kanssa-soittajia vuosien varrelta ja ennen kaikkea kaikkia, jotka ovat tulleet keikoilleni – olemme jakaneet monia hienoja hetkiä!

Tämän elämyksen täydentää tilan ravintola Amos Krog joka on avoinna klo 11-18, ja rannassa on Burger Barin muodossa klo 17.30-22.00 tarjolla herkullisia hampurilaisia grillistä sekä juotavaa.
Museo ja Glassgaraget ovat avoinna klo 11-20.

Muinaistuli sytytetään perinteen mukaisesti klo 21.00.
Lue lisää tapahtumasta tästä.