Museets konstutställning år 2025
Mossjättar
samt
Vakendrömmar och andra berättelser 2.5-14.12.2025
KIM SIMONSSON
Söderlångvik gårds konstutställning år 2025 bjuder in besökarna till Kim Simonssons fantasieggande värld med mossjättarna i skogen och ett trettiotal skulpturer som väntar på att få upptäckas i museet, parken och restaurangen.
Arbetet med den här utställningen tog vid redan för två år sedan då det letades efter en lämplig skog för de fyra mossjättarna att flytta till efter att de varit utställda i centrum av staden Lille i Frankrike under deras konstfestival 2022. Efter en sommar på Glaspalatstorget i Helsingfors har de äntligen återvänt sitt naturliga habitat, där de ska få stanna permanent och med tiden på riktigt bli mossbeklädda. Upprymda över att äntligen få återse skogen sjunger de sin sång fyra gånger om dagen: vid soluppgången och solnedgången samt klockan 12 och 15. Den sällsamma musiken är komponerad av Perttu Haapanen.
Direkt då man stiger in i museet möts man av en kolsvart slumrande jätte, Vakendröm, som tornar upp sig på det nygotiska bordet i första salen. Hon sätter tonen för hur ledigt de många skulpturerna hittat sin plats i museets olika salar och rum. Konstnären har skapat små egna berättelser åt varje konstverk, där barnets blick, fantasi och vårt förhållande till natur och växlighet ofta är ledorden.
Kim Simonssons konstnärskap har länge kretsat kring barn och djur och så även här: de flesta skulpturer är barn som utforskar Söderlångvik på sina egna villkor: någon håller på att klippa av sig håret, en del har hittat sig egna krypin under biljardbord eller i en koja gjord av kålblad, medan andra ha slagit sig till ro på en säng eller spiselkrans.
Många av dem sitter som hand i handske i Söderlångviks pråliga atmosfär, med förgyllningar, bronsaktiga ytor eller estetik lånad från antiken. Andra kommer in som grälla gröna kontraster eller förändrar hela stämningen i rummen de tagit i besittning. Matsalen känns ödesmättad med de matta svarta siluettlika skulpturerna uppradade på det långa bordet och de fyra porslinsbarnen gör chaufförens rum rätt kusligt med sina becksvarta, frågande blickar.
Välkommen till Kim Simonssons besynnerliga, drömlika värld och utställningen Vakendrömmar och andra berättelser, som visar Söderlångviks museum ur ett helt nytt perspektiv!
Utställningen är öppen dagligen från den andra maj till sista september och från onsdag till söndag under Lux Söderlångvik.
Bekanta dig med Mossjättarna här:



Inuti en vindstilla skog installeras fyra jättelika, illgröna figurer som har anlänt från Helsingfors för att slå rot på Örudden vid Söderlångvik gård. Skulpturparken står klar då vi öppnar för säsongen den 2 maj.
Mossbarnen är självständiga och behöver inte hjälp av vuxna.
– konstnär Kim Simonsson
Mossjättarna är de första av Kim Simonssons verk som visades utomhus vid Amos Rex innergård och på Bio Rex terrass i centrala Helsingfors under tiden 29.4.–20.10.2024.
Jättarna skapades ursprungligen för den franska festivalen lille3000. De har nu fortsatt sin resa till skogen invid Söderlångvik gård i Kimitoön. Varje jätte tilldelas en egen permanent plats och med tiden kommer jättarna långsamt att blekna. Kanske kommer lavar, mossor och andra organismer att trivas på deras gröna kroppar.
Simonssons mossjättar bildar en gemenskap av fantasifulla barnkaraktärer. Konstnären har gett varje barn en uppgift, som alla är lika nödvändiga för att upprätthålla jättarnas känsla av gemenskap. Vissa bär olika verktyg på sina ryggar, andra har sällskap av djur. Jättarna talar med varandra på finskt teckenspråk.
Simonsson har utforskat barndomens teman sedan början av hans karriär, då hans barnkaraktärer utmanade kulturella normer för önskvärt och olämpligt beteende. Idag influeras Simonssons konstnärliga arbete också av sitt eget föräldraskap. Mossjättarna speglar konstnärens erfarenhet av att lära sig det finska teckenspråket, som han talar med ett av sina två barn.
Kim Simonsson
Skulptören Kim Simonsson (f. 1974) bor och arbetar i konstnärsbyn Fiskars i västra Nyland. Han är känd för sitt fördomsfria berättande och sin gedigna materialkännedom. Simonsson arbetar främst med lera. Han skulpterar djur- och människofigurer, ofta i naturliga eller överdimensionerade storlekar. Verken kommer till liv genom detaljer såsom munblåst glas, fibrer eller vardagliga redskap. På så sätt skapar Simonsson noggrannt avvägda, fantasieggande berättelser där det oskuldsfulla ställs mot det märkliga.
Kim Simonsson är årets konstnär för sommarutställningen på Söderlångviks museum. Museet öppnar sina dörrar den 2 maj. Invigning av sommarutställningen sker under Blomsterdagen den 24 maj tillsammans med intendent Kaj Martin och Kim Simonsson.
Fördjupa dig i verken och läs mer om konstnären här:


Vi är glada att kunna dela med oss av en spännande nyhet. Nu är det möjligt att boka en lyxig Glamping-upplevelse på Söderlångvik gård! Från och med den 15 maj kan du övernatta i våra exklusiva glampingtält vid havskanten på Örudden. Du får uppleva en unik kombination av natur, avkoppling och lyx.
Glamping är en kombination av ”glamorous” och ”camping”, och innebär en lyxigare form av tältning, men med bekvämligheter som man vanligtvis inte associerar med traditionellt tältande. I tälten finns bäddade sängar, kylskåp, värmebatteri, belysning, fåtölj och bord.
Tältens placering nära havet erbjuder en fantastisk utsikt och en stillsam atmosfär, perfekt för att varva ner. För att göra din vistelse ännu mer minnesvärd kan du beställa gårdens frukostkorg och boka vår avkopplande bastu. I det nybyggda bastuområdet kan du njuta av den japaninspirerade trädgårdsmiljön, en kombination av finsk tradition och japansk enkelhet.







Söderlångvik är känt för sitt magnifika museum med den vackra parken, sin enastående havsnära natur, den härliga restaurangen Amos Krog och årets höjdpunkt, skördefesten Äppeldagen. På våren firar vi säsongsöppningen med evenemanget Blomsterdagen, med massor av roligt program för hela familjen lördagen den 24 maj 2025. Nu tar vi emot anmälningar till Blomsterdagens trädgårdsmarknad!
Försäljare och trädgårdsproffs
Vill du sälja plantor eller produkter till trädgården, har du arbetsförevisningar över något inom området? Tillverkar du hantverk till trädgården eller med vår och blomster som tema? Kom med på vår trädgårdsmarknad! Marknadstorget och hela evenemanget är öppet kl 11-17. Agera snabbt, antalet platser är begränsat!
Platsernas priser:
Ideell förening 15.00 EUR
Marknadsplats 1×2 m, eget bord 35.00 EUR
Marknadsplats 1×2 m, träbod med tak 45.00 EUR
Marknadsplats 3×3 m, eget bord eller tält 55.00 EUR
Marknadsplats, större än 3×3 m 95.00 EUR
Förfrågningar och anmälan
Om du inte varit med förut och är osäker om dina produkter passar in, eller om du har en idé om ett samarbete, skickar du en bokningsförfrågan genom att fylla i formuläret nedan, eller till evenemangsproducenten via e-post frida.forsman@soderlangvik.fi Observera att platsen inte är bokad innan du har fått svar per e-post. Bekräftelse av bokningen sker genom att betala platsen senast en vecka före evenemanget.
Blomsterdagen SV
”*” anger obligatoriska fält
Den årliga skogsinfon på Söderlångvik gård hölls 6.3.2025. Vi är glada över det stora intresset – hela 30 personer deltog. Deltagarna representerade byalag, naturföreningar, skogsbolag mm.
Infon inleddes med en välkomsthälsning från Söderlångvik gårds vd Annika Jansson, varefter förvaltare Mikael Jensen tog vid och berättade om gårdens skogshistoria från tiden då Amos Anderson köpte markerna tills dagens skogsstrategi och grundandet av Ölmos-Purunpää skyddsområde. Tack vare skyddsområdet har stora enhetliga områden skyddats från skogsbruk och kilometrar långa strandområden har blivit obebyggda.
Mikko Söderling, vd för Skogssällskapet Ab som konsulterar i förvaltning av konstsamfundets skogar, presenterade gårdens skogsstrategi. Enligt strategin har gården anslutit sig i FSC certifieringen.
Drygt 10 % (480 ha) av den växtliga skogsmarken har skyddats från skogsbruk. Kontinuitetsskogsbruk bedrivs på ca 17 % (779 ha) av den växtliga skogsmarken. På grund av tidigare skyddsbeslut är skyddsarealen dubbelt högre än certifieringens krav. Tvinmark och impediment brukas inte vilket betyder att totalt över 30 % av marken som ingår i skogsbruksplanen är utanför skogsbruket.
Skogens tillväxt har uppskattats med hjälp Tapio Abs Iptim kalkylprogram, och uttaget har varit ca 65 % av den årliga tillväxten. Enligt strategins avverkningsmängder kommer virkeskapitalet att öka och ytterligare 106 000 ton kol kommer att lagras i träden tills år 2044.
Skogsbruksingenjör Patrik Elenius från Skogssällskapet presenterade vad som är på gång i gårdens skogar. I skogarna öster om Dalsbruk kommer det att ordnas orienteringstävlingar i april och före det sker inga avverkningar. Två våtmarker har anlagts under åren 2023-2024 nära Söderlångvik gård. Återställning av en myrmark på Långsidan är på gång tillsammans med NTM-centralen, och räknas vara klar i höst.
Silja Pitkänen, hållbarhetschef på Metsä Group, berättade om företagets roll i Söderlångvik gårds skogsstrategi. Metsä Group har köpt rotposter och kommer att utföra avverkningar under året 2025 och 2026. Gården har kommit överens om att Metsä Group gör avverkningarna enligt deras Metsä Group Plus modell. Meningen med modellen är att öka på artrikedomen i skogen. Detta görs t.ex. genom att lämna flera sparträd, öka antalet död ved och lämna bredare strandkappor vid vattendragen. Metsä Group planerar förbränning av skog enligt Metsä Group Plus modellen för att öka mångfalden i Söderlångvik gårds skogar.



Efter presentationerna följde en diskussion där deltagarna aktivt reflekterade över de olika inslagen. Söderlångvik gård betonade vikten av öppenhet och transparens i skogsförvaltningen och klargjorde att all information om skötseln av gårdens skogar finns tillgänglig för den som vill veta mer. För att ytterliga förbättra kommunikationen kommer flera infotillfällen att ordnas i framtiden.
Söderlångvik gård tackar alla deltagare för en saklig och konstruktiv diskussion.
Festivalveckan
Kimitoöns jubileumsår kulminerar i en festivalvecka under försommaren, som arrangeras tillsammans med lokala samarbetspartner. Tanken bakom festivalveckan, och särskilt huvudkonserten på lördag, är att bjuda in alla att delta i festligheterna – den här gången utan talkohjälp, så att alla kan koncentrera sig på att njuta av den festliga atmosfären. Nedan hittar du mer information om planeringen och konceptet för festivalveckan, som för närvarande är under uppbyggnad och som lovar mycket gott för hela gemenskapen!
Festivalveckan 9. – 15.6.2025
För Kimitoöns jubileumsveckan har valts ut platser och teman som är viktiga för ön. Under respektive dag lyfts antingen en plats eller ett tema fram, eller båda. För de flesta av temadagarna har man redan hittat samarbetspartners som bidrar till programmet genom att vara värd för temadagen under festivalveckan.
Dessa teman och platser är viktiga på Kimitoön och har därför förtjänat sin egen dag.
Vi uppdaterar informationen och programmet preciseras.
Söderlångvik gård står värd för onsdagen den 11.6 med temat natur och jordbruk.
Kommunens beskrivning av dagen 11.6
NATUR OCH JORDBRUK
Inget jordbruk utan natur, och inget Kimitoön utan jordbruk.
Jordbruket har varit en stark grund i öns kulturhistoria, och på många områden lever traditionerna fortfarande vidare.
Kimitoöns åkrar och gårdar förser fortfarande den lokala matproduktionen med råvaror, och principerna för hållbar utveckling har blivit allt viktigare både inom jordbruket och i andra verksamheter på ön.
Festdagens tidpunkt kl.14-20
Välkommen till Söderlångvik gård, där naturen och jordbruket möts i en unik och levande upplevelse. Under evenemanget kan du delta i ett flertal aktiviteter och uppleva historien och traditionerna, som genomsyrar gården. Hela dagen får man njuta av traditionell folkmusik.
Söderlångvik gård erbjuder en fantastisk möjlighet att uppleva både jordbrukets historia och den levande naturen, samtidigt som det finns något för hela familjen att upptäcka. Välkommen att fira jubileumsåret med oss och ta del av alla de spännande aktiviteter som gården har att erbjuda!
Transport
Upplev en nostalgisk resa med Jani Launokorpi, mellan Söderlångvik och Dalsbruk i en antik buss (flera rutter planeras). Det charmiga färdmedlet tar dig genom den vackra landsbygden, där du får känna historiens närvaro medan du färdas i stil. Bussresan erbjuder en unik möjlighet att resa tillbaka i tiden och njuta av den genuina atmosfären på vägen mellan dessa två historiska platser. En perfekt aktivitet för den som vill uppleva något speciellt under jubileumsdagen på Söderlångvik gård!

Program för dagen:
- Jordbruks- och hantverksutställning i Vagnsmuséet. Gemensamt hantverk skapas
- Aktivitetsbana
- Sagalund deltar med egen aktivitet
- Mathantverk – knäck, bröstsocker, våfflor
- Paradrätt på Amos Krog
- Gratis inträde till muséet – Kimitoön 700.
- Jordbukare från Kimitoön intervjuas och presenteras
- Lansering av Mona stigens nya naturstig – gårdens vilda djur och växter
- Logdans med folkdansmusik kl. 18-20
- Rundtur på gården med traktor. Vi kör till bifönstret och Mossjättarna samt Söderlångvik glamping
- Fordonsuppvisning: gamla traktorer och andra maskiner
- Levande musik hela dagen
- Foton och audiovisuella bildspel, som beskriver odlingen på Söderlångvik gård visas på gården
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet
Den 19:e Äppeldagen lockade hela 3500 besökare, trots att äppeldagen bjöd på regn för första gången. Stämningen var på topp från början till slut och besökare i alla åldrar njöt av musik, mat, äppel och umgänge. Vi på Söderlångvik gård vill tacka alla hjärtliga människor som förgyllt sommarsäsongen som vi nu fick avsluta med en riktig skördefest! Vi vill även tacka våra sammarbetspartners och övriga medverkande, tillsammans skapade vi en minnesvärd dag. Dagen förevigades av fotografen Niki Strbian som lyckades fånga både äppelkonst, god stämning och vacker natur på bild. Vi ses igen nästa år 27.9.2025!










































Söderlångvik gård firar Forneldarnas natt lördagen den 31.8.2024 kl
18.30-22.00.
Forneldarnas natt är ett kulturevenemang som firas genom att tända
eldar längs Östersjöns stränder på liknande sätt som de
forna vårdkasarna. Den första Forneldarnas natt var sista lördagen
i augusti 1992, som en del av Finlands sjuttiofemårsjubileum.
Det har skapats många minnen av evenemanget bland dem som funnits
på Söderlångvik gård en längre tid. Efter en paus på över 10 år
kommer gården igen att fira sommarens stämningsfulla avslutning med
allsång och samvaro nere vid Långvikens fina strand, söder om
Söderlångviks museum.
– Senaste gång var år 2013, då uppträdde Sås och Kopp. Följande
år flyttades barnkonserten till Äppeldagen, erinrar sig
gårdens förvaltare Mikael Jensen.
Gårdens VD Annika Jansson har sedan sitt tillträdande i mars 2023
haft stort fokus på Söderlångviks händelsekalender, och det har
synats i satsningar som Lux Söderlångvik, Afternoon Tea, vinterbad
och mycket mer. Jansson ser fram emot att återuppta den fina
traditionen.
– Många besökare har delat med sig av sina minnen från
Forneldarnas natt på Söderlångvik gård. Jag har fått frågan
huruvida vi kunde arrangera tillställningen igen, förklarar
Jansson.
– När det blev klart att Calle Petterssons avskedskonsert går av
stapeln på Söderlångvik gård beslöt jag att det vore fint att
arrangera konserten i samband med Forneldarnas natt.
Det bjuds alltså på musikalisk glädje i form av allsång och
uppträdande av Thomas Lundin, Benny Törnroos och Pettersson, som
avslutar sin gedigna karriär som artist under denna kväll. Det är
inte första gången som äppelgården står värd för Petterssons
uppträdande.
– Under många år spelade jag i Söderlångvik på Forneldarnas
natt. Då jag fick frågan om att göra det igen så tyckte jag
att det blir den perfekta inramningen för min sista spelning.
I år är det 40 år sedan jag började spela dragspel och 30 år
sedan jag aktivt började uppträda. Trots att det fortfarande
är lika roligt så har jag under senaste åren märkt att jag har
allt svårare att kombinera arbete och familj med den tid det
tar att öva och förnya min repertoar så som man borde,
berättar Pettersson.
– Visst känns det vemodigt. Men samtidigt är det här något jag
funderat på redan några år så jag har haft tid att förbereda
mig. Under åren har jag fått massor med vänner och bekanta via
musiken. Jag vill passa på att tacka alla mina spelkompisar
genom åren och framför allt alla som kommit till mina
spelningar – det har varit många fina stunder!
För att fullända upplevelsen står gårdens restaurang Amos Krog till
tjänst med mat och dryck i samband med musiken, en Burger Bar med
utsökta hamburgare från grillen. Museet och Glassgaraget har öppet
ända till kl 20.00 och strandserveringen ända till kl 22.00.
Fornelden tänds traditionsenligt kl 21.30.
Läs mer om evenemanget här.

Ett stenkast från restaurangen och två stenkast från gästbryggan ligger Söderlångvik gårds hyrbastu. Bastun är en modern enhet med omklädningsrum, badrum med duschar samt toalett.
Bastun ligger ca 100 m från bryggan och gårdens sandstrand. Det är tillåtet att bada på stranden, men bottnet är inte särskilt badvänligt, så för simning rekommenderar vi Ölmos strand, som ligger en kort bilresa bort.
Bastun är öppen kl. 11-17.
Pris 25 € / person / 2 timmar (minimipris 100 €) Betalningen sker i Glassgaraget eller i Söderlångviks museum.
Observera att du bör ha egen handduk med.
Bastubokningarna görs på e-post till sales@soderlangvik.fi eller telefon +358 2 424 662.






Gassande solsken och många glada ansikten mötte man överallt i parken på Söderlångvik gård lördagen den 25.5.2024, då vi välkomnade sommaren med att fira Blomsterdag. Ett stort och varmt tack vill vi sända till alla samarbetspartners och deltagare i programmet, och förstås till alla besökare!
Foton av Katja Harmanen.













Väl mött nästa år igen i blomningstider!