Jaa

Söderlångvikin kartano on Vuoden laatutuottaja 2022

29.4.2022

Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut Söderlångvikin kartanon vuoden 2022 marja-ja hedelmätuotannon Vuoden laatutuottajaksi!

Laatutarha-ohjeisto on suomalaisen puutarhatuotannon yhteinen ohjeisto, jonka tehtävänä on varmistaa tuotteiden turvallisuus, tuotannon mahdollisimman vähäinen ympäristökuormitus ja työntekijöiden hyvät työolot. 

– Nimitys Vuoden laatutuottajaksi tuntuu erittäin hyvältä! Tilahan on tehnyt kovasti töitä näiden asioiden eteen, ja nimitys kannustaa ponnistelemaan entistä enemmän, iloitsee Söderlångvikin vastaava puutarhuri Karin Arfman.

Lue lisää: https://www.puutarhaliitto.fi/laatutarha/

Kartanon jo noin 50 000 puun omenatarhat on viimeisen kymmenen vuoden aikana uusittu lähes kokonaan. Kaikki puut ovat hillittykasvuisia, tiheäviljelyyn soveltuvia. Lajikkeistoa on uudistettu samalla nykyisten kuluttajien mieltymyksiä vastaaviksi. Monia lajikkeita istutetaan kokeilua ja tiedon saamista varten. Päälajikkeina ovat Rubinola, Amorosa ja Lobo ja uusimpana Asfari.

Viljelytekniikan ja lajikkeiston ohella tilalla panostetaan omenoiden hyvään laatuun ja laadun säilymiseen entistä pitempään. Osa tätä työtä on ULO-varastojen (Ultra Low Oxygen) rakentaminen Tolfsnäsin tilalla (LÄNK). Suunnitelmissa on rakentaa tänä vuonna lisää. Kaikki omenat pakataan nykyisin myös Söderlångvikin kartanon omassa pakkaamossa.  

Viljelmän Laatutarha-auditointi tehdään neljän vuoden välein. Todistus on voimassa auditointivuodesta kaksi vuotta. Kahden vuoden kuluttua auditoinnista on itsearviointi, ja kun se on hyväksytysti läpäisty, yritys saa uuden, kaksi vuotta voimassa olevan todistuksen.