Museet – Amos sommarresidens

Söderlångviks museum är ett konst- och personhistoriskt museum beläget i karaktärsbyggnaden på Söderlångvik gård. Museet öppnades för allmänheten 1965 enligt Amos Andersons (1878–1961) önskan. Huset genomgick en grundlig renovering 2018–2021 då interiörerna återfick sin ursprungliga, stilrena skepnad från 1930-talet. Inredningen på Söderlångvik är mestadels klassisk med både antika möbler och eftergjorda stilmöbler. Största delen av Amos Andersons bibliotek finns här, resten finns i Amos helsingforslägenhet, där hemmuseet Amos Andersons hem öppnades i mars 2023.

Basutställningen på Söderlångvik erbjuder konst ur Föreningen Konstsamfundets samlingar. Urvalet består huvudsakligen av finländsk konst från år 1900 till 1950.

Interiörerna är på många sätt speciella. Det första besökaren möter i museets entréhall är Juho Rissanens nyligen rengjorda Bretagnemadonna. Det s.k. biljardrummet domineras av sittgruppen som ursprungligen skulle betjäna Finlands första kung, Friedrich Karl, Prins av Hessen. Stora matsalen är inredd för 30 middagsgäster,  och i källaren gömmer sig en liten, privat biograf.

Museet ordnar årligen en eller flera specialutställningar med samtidskonst. De märkligaste sevärdheterna finns utanför museet: de fyra karyatiderna, de kvinnoformade kolonnerna från Svenska Teaterns ursprungliga fasad från 1866, har prytt Amos Andersons garage sedan mitten av 1930-talet, då teatern renoverades.

Välkommen att bekanta dig med Amos Andersons imponerande liv och omfattande konstsamling, samt våra konstutställningar! Vi har öppet varje dag från maj till september med undantag av midsommar, då vi har stängt.

Inträdesavgifter och öppettider. Till inträdesavgiften hör en tryckt Gallery Guide och audioguide.

Gruppbokningar

Du kan läsa mer om Amos Anderson på sajten amoshem.fi

Mossjättar

samt

Vakendrömmar och andra berättelser 2.5-14.12.2025

Söderlångvik gårds konstutställning år 2025 bjuder in besökarna till Kim Simonssons fantasieggande värld med mossjättarna i skogen och ett trettiotal skulpturer som väntar på att få upptäckas i museet, parken och restaurangen.

Arbetet med den här utställningen tog vid redan för två år sedan då det letades efter en lämplig skog för de fyra mossjättarna att flytta till efter att de varit utställda i centrum av staden Lille i Frankrike under deras konstfestival 2022. Efter en sommar på Glaspalatstorget i Helsingfors har de äntligen återvänt sitt naturliga habitat, där de ska få stanna permanent och med tiden på riktigt bli mossbeklädda. Upprymda över att äntligen få återse skogen sjunger de sin sång fyra gånger om dagen: vid soluppgången och solnedgången samt klockan 12 och 15. Den sällsamma musiken är komponerad av Perttu Haapanen.

Direkt då man stiger in i museet möts man av en kolsvart slumrande jätte, Vakendröm, som tornar upp sig på det nygotiska bordet i första salen. Hon sätter tonen för hur ledigt de många skulpturerna hittat sin plats i museets olika salar och rum. Konstnären har skapat små egna berättelser åt varje konstverk, där barnets blick, fantasi och vårt förhållande till natur och växlighet ofta är ledorden.

Kim Simonssons konstnärskap har länge kretsat kring barn och djur och så även här: de flesta skulpturer är barn som utforskar Söderlångvik på sina egna villkor: någon håller på att klippa av sig håret, en del har hittat sig egna krypin under biljardbord eller i en koja gjord av kålblad, medan andra ha slagit sig till ro på en säng eller spiselkrans.

Många av dem sitter som hand i handske i Söderlångviks pråliga atmosfär, med förgyllningar, bronsaktiga ytor eller estetik lånad från antiken. Andra kommer in som grälla gröna kontraster eller förändrar hela stämningen i rummen de tagit i besittning. Matsalen känns ödesmättad med de matta svarta siluettlika skulpturerna uppradade på det långa bordet och de fyra porslinsbarnen gör chaufförens rum rätt kusligt med sina becksvarta, frågande blickar.

Välkommen till Kim Simonssons besynnerliga, drömlika värld och utställningen Vakendrömmar och andra berättelser, som visar Söderlångviks museum ur ett helt nytt perspektiv!

Utställningen är öppen dagligen från den andra maj till sista september och från onsdag till söndag under Lux Söderlångvik.

Fotoutställning i restaurangen

Niclas Warius: Vanitas Chimitoensis

Serien Vanitas Chimitoensis kom till då fotografen Niclas Warius (s. 1972) letade efter affärsmannen och konstmecenaten Amos Andersons (1878–1961) själ på dennes forna sommarresidens Söderlångvik hösten 2018. Platsen som nyss stängt sina dörrar inför en tre år lång renovering var på många sätt i dåligt och slitet tillstånd. Warius rotade i huset från vind till källare letande efter tecken och ledtrådar, föremål och stämningar för sina stilleben. Ur konstnärens fantasi i kombination med Söderlångvikmiljön uppstod fängslande och gåtfulla arbeten som i stället för lyxiga fasader framställer någonting bisarrt och vrickat. Stämningen i bilderna är stillsam, melankolisk och nostalgisk, tiden står liksom stilla. Vi vet inte riktigt i vilket decennium vi befinner oss. 

Serien symboliska stilleben utgör en rön i Niclas Warius omfattande produktion med vanitastema som visats på många utställningar i Finland och Sverige. Vanitasmålningarna behandlar de världsliga rikedomars förgänglighet och var populära särskilt i Nederländerna under 1600-talet.

Niclas Warius utställning Vanitas Chimitoensis finns framme i restaurangen på Söderlångvik sedan sommaren 2019.

Parken

Från byggnaden har man en vacker utsikt över trädgården som Paul Olsson utformade på 1930-talet. Då byggdes bl.a. en springbrunn kallad ”Nyckeln”. Under årens lopp har parken genomgått många förändringar men man försöker bevara delar av den ursprungliga planen. Många av träden på den stora gräsmattan har planterats av Amos Andersons gäster. Under det stora renoveringsprojektet åren 2019-2021 har även parken återförts till sin forna glans.