Äppelträdgården


Söderlångviks äppelträdgårdar består av ca 50 000 äppelträd. En del av träden finns i gårdens omedelbara närhet, vilket skapar en speciell miljö. Under blomningen i månadsskiftet maj-juni förvandlas landskapet till en sagodal. När skörden mognar på hösten är odlingarna en oförglömlig syn. Äpplena odlas enligt IP-metoden med hänsyn till miljön. Av äppel som inte är handelsdugliga produceras must och sylt. Honung fås från ca 45 bikupor som finns på gården för att garantera en bra pollinering av äppelblommorna. Produkterna säljs på gårdens restaurang och även hos några återförsäljare.

Läs om gårdens nya sorteringshall i Tolfsnäs

Senaste nytt från äppelgården

Gården fyller kraven för Odlingens Kvalitetsgård-riktlinjer

Kvalitetsgård-riktlinjerna är gemensamma riktlinjer för den finländska trädgårdsproduktionen. De finns till för att garantera att produkterna är trygga, att produktionen belastar miljön så lite som möjligt och att arbetstagarna har goda arbetsförhållanden.

Odlingens Kvalitetsgård-auditeringen görs med fyra års mellanrum. Intyget gäller i två år från auditeringsåret. Två år efter auditeringen sker en självbedömning och när den är godkänd får företaget ett nytt intyg som gäller i två år.

Läs mer om kvalitetsgård-riktlinjer

Gårdens produkter


Färska äpplen

Söderlångviks skärgårdsäppel säljs i matbutiker på Kimitoön och i gårdens direktförsäljning. Vi odlar flera äppelsorter, bl.a. Lobo, Geneva Early Discovery, Rubinola, Raika och Amorosa och Asfari. Urvalet varierar veckovis under plockningssäsongen.

Alla våra sorter

Äppelmust

Vi producerar kallpressad, pastöriserad och vakuumförpackad äppelmust gjord på äpplen från Söderlångvik gård. En liter äppelmust motsvarar ca 2 kg färska äpplen. Smaken varierar beroende på vilka äppelsorter som använts. En oöppnad förpackning håller ett år, och öppnad håller den i 3 veckor i kylskåp. Äppelmusten innehåller inga tillsatsämnen.

Äppelsylt

Söderlångvik gårds skärgårdsäpplen finns också i form av en läcker sylt i 400 grams burkar.

Honung

Våra egna honungsbin, som pollinerar våra äppelträd, producerar en utmärkt skärgårdshonung. Den kan du köpa på gården i 320 grams burkar.

Gårdens direktförsäljningsbod har öppet från maj till september. Utanför denna tid finns våra produkter till salu i Björknäs trädgård / Kinos direktförsäljningskiosk på Söderlångvikvägen 120, i K- och S-affärer på Kimitoön samt i Helsingfors centrum, Söderlångvik Glass i Glaspalatset.