Tack för en fin Äppeldag 2022!

28.9.2022

Det populära familjeevenemanget ordnades lördagen den 24.9.2022 för sjuttonde gången, och välsignades än en gång med strålande solsken och många glada besökare.

Det första som mötte besökaren var det dignande torget av Söderlångvik gårds äpplen. Smakproven hade strykande åtgång och hjälpte de intresserade att hitta favoritsorten.

  • Både försäljningen och stämningen under dagen överträffade våra förväntningar än en gång. Kunderna var på gott humör och njöt helt klart av att få handla våra fina äpplen. Vi hade förberett för en stor mängd kunder men vissa sorter tog ändå slut, berättar en nöjd trädgårdsmästare Karin Arfman.
Självplocket är en omtyckt form att köpa de höstiga delikatesserna. Foto: Cata Portin

Slut i lager är äpplena dock inte på långa vägar – när gårdens egen direktförsäljning stänger för vintern kommer produkterna att finnas både i de lokala butikerna, i Björknäs Trädgårds direktförsäljning och i Söderlångvik Glass-affären i Glaspalatset i Helsingfors.

Till de mest fotograferade elementen på Äppeldagen hör de höstliga utsmyckningarna som fanns på olika håll i parken. Dessa konstverk har skapats av Petra Barre-Cygnel och Pia Holm, som bägge är säsongsarbetare på gården. Barre-Cygnel och Holm har också samarbetat i Esters blomhage, ett naturprojekt i Västanfjärd som många bekantat sig med under sommarens lopp.

Petra Barre-Cygnel och Pia Holm förbereder för Äppeldagen. Foto: Hanna Vuorio-Wilson
  • Det var ett par intensiva dagar, men jag är så tacksam över att få använda min kreativitet på jobbet på det här viset, gladde sig Barre-Cygnel när det blev dags att pusta ut.

Marknadsområdet hade vuxit till sig och sträckte sig denna gång ända från restaurang Café Söderlångvik till stranden. Mathantverkarna, däribland färska FM-medaljörerna Rosendalen och Närboden, fanns centrerade mitt på området och flankerades av övriga hantverkare närmare restaurangen samt nere på gräsplanen bredvid huvudbyggnaden. Där fick man också följa med arbetsuppvisningar av smeden Rolf Eriksson från Västergårds Hantverk på Korpo, som var med på Äppeldagen första gången.

Marknaden fortsatte hela vägen ner till stranden, där man bland annat fick följa med arbetet av en traditionell smed, Rolf Eriksson fron Korpo. Foto: Hanna Vuorio-Wilson

På strandpromenaden fick man prova på förstahandssläckning med Dragsfjärds HOBK, bekanta sig med sjöräddningsbåten Mona och diskutera skogsskötsel med bl.a Skogscentralen. Mycket populärt var också ledridningen med shetlandsponnyn Tuukka från Lindbacka Stall, och de som var för stora för att provsitta honom fick testa alla möjliga intressanta maskiner från Hydroforest, Sporttikone och Strandells el. 

En av höjdpunkterna för barnen var lilla Tuukka. Strandpromenaden bjöd på någonting spännande åt både liten och stor. Foto: Hanna Vuorio-Wilson
  • Tummen upp och tack för Äppeldagen i år, gav Janette Jägerskiöld från Västanfjärd som kom på besök med sina döttrar. Flickorna njöt av konserten, att få gå in i museet och av ponnyridningen. Jag tyckte det var trevligt när försäljningsstånden var närmare museet och stranden och dessutom fina dekorationer här och där. Och bäst av allt, parkeringen löpte smidigt! 

På musikscenen ställde sig i år två bekanta favoriter och en nykomling. Det lokala coverbandet Kake & Co har i år fått Axelpriset för årets kulturgärning på Kimitoön, och de är en uppskattad stämningshöjare även på Äppeldagen, såsom även barnens favorit Arne Alligator. Jonathan Bäckström Quartet är en ensemble bestående av unga jazzmusiker och stigande talanger från Finland och Sverige med Kronobybördiga basisten och tonsättaren Jonathan Bäckström i spetsen. Konserten som gavs på Söderlångvik var en del av Finlands Jazzförbunds projekt för klimatneutral turnéverksamhet.

Söderlångviks museum slog besökarrekord än en gång med 1350 personer som bekantade sig med museets utbud under dagens lopp. Amos Andersons biosalong i nedre våningen visade en 15 minuters kortfilm av Sami van Ingen, guiderna presenterade museet för intresserade åhörare och som pricken på i bjöds det på pianokonsert med Chopins etyder av pianist Markus Ollila från Musikinstitutet Arkipelag.

Dagens sista programpunkt. Pianisten Markus Ollila samtalar med en imponerad publik i Amos Andersons musiksalong på Söderlångviks museum. Foto: Hanna Vuorio-Wilson

Prick kl 17 avslutades Äppeldagen då de sista tonerna klingade ut och möttes av uppskattande applåder från en hänförd lyssnarskara som hade samlats i den vackra musiksalen för att avnjuta dagens sista program. En synbart nöjd pianist avslutade med att berätta lite om musiken.

  • Det var väldigt fint att få komma till Söderlångvik gård och spela, det är mycket trevlig stämning här, hann den glada pianisten konstatera innan han drogs iväg av åhörare som ville fråga om hans nyutgivna inspelning av etyderna.

Restaurang Café Söderlångvik och Söderlångviks museum har öppet ända till 30.9.2022 och tackar alla besökare för en fin säsong. Gårdens park och naturstigarna är öppna för besökare året om. Skördefesten Äppeldagen kommer nästa år igen, den sista lördagen i september.