Dela

Tack för en fin Äppeldag 2023!

9.10.2023

Det populära familjeevenemanget ordnades lördagen den 30.9.2023 för adertonde gången, och välsignades än en gång med många förväntansfulla och äppelsugna besökare.

Stämning från Äppeldagen 2023

Det första som mötte besökaren var det dignande torget av Söderlångvik gårds äpplen. Smakproven hade strykande åtgång och hjälpte de intresserade att hitta favoritsorten.

”Kunderna var på gott humör och njöt av att få handla våra fina äpplen. Smakproven hade strykande åtgång och gårdens äppelmust var som alltid mycket populär”, berättar en nöjd trädgårdsmästare Karin Arfman.

Självplocket är en omtyckt form att köpa de höstiga delikatesserna. Foto: Cata Portin
På äppeltorget finns både självplock, smakprov och äppelprodukter. Foto Cata Portin

Slut i lager är äpplena dock inte – när gårdens egen direktförsäljning stänger för vintern kommer produkterna att finnas både i de lokala butikerna, i Björknäs Trädgårds direktförsäljning och ända till slutet på året även i Glasspalatset, Söderlångvik Glass egen affär i Glaspalatset i Helsingfors.

Till de mest fotograferade elementen på Äppeldagen hör de höstliga utsmyckningarna som fanns på olika håll i parken. Dessa konstverk har skapats av Petra Barre-Cygnel och Pia Holm.

”Det blir alltid intensivt före Äppeldagen, men jag är så tacksam över att få använda min kreativitet på jobbet på det här viset”, gladde sig Barre-Cygnel efter evenemanget.

Marknadsområdet sträckte sig ända från restaurang Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik till stranden. På marknaden fanns ett gediget utbud skördeprodukter, hantverkare, närmat och några företagspresentationer.

Marknaden fortsatte hela vägen ner till stranden, där man bland annat fick bekanta sig en brandbil tillsammans med brandkårister från Dragsfjärds HOBK. Foto Hanna Vuorio-Wilson

På strandpromenaden fick man träffa Dragsfjärds HOBK och trädfällningsexperten Ronny Holmström, bekanta sig med sjöräddningsbåten Mona och prova maskiner från Sporttikone. Mycket populärt var också ledridningen med shetlandsponnyn Onslow, och tack vare Kasnäs fick besökarna testa på pricksäkerhet i att kasta bastubad! 

En av höjdpunkterna för barnen var den fantastiska lilla sagoskogen. Foto: Hanna Vuorio-Wilson

På musikscenen ställde sig i år en bekant favorit och två nykomlingar. Det lokala coverbandet Kake & Co är en uppskattad reguljär stämningshöjare på Äppeldagen, och i år fick de sällskap av Duo Yones Wilson & Joel Schultz, och för familjeunderhållningen stod detta år Robin Hunds glada orkester.

Marknadsstånd på Äppeldagen. Foto Cata Portin
Gediget program på Äppeldagen 2023.

Söderlångviks museum slog besökarrekord än en gång med över 1500 personer som bekantade sig med museets utbud under dagens lopp. Museet hade öppet hus med guidningar för intresserade åhörare, och som pricken på i bjöds det på stråkkonsert av nuvarande och tidigare elever från Musikinstitutet Arkipelag: Hilma Holkko, Kaisla Holkko och Loviisa Lahesmaa.

Dagens sista programpunkt i Söderlångviks museum av Trio Arkipelag. Foto Hanna Vuorio-Wilson
Gårdens VD Annika Jansson agerade konferencier under dagen och fick tillfälle att intervjua Christoffer Strandberg.

”Vilken stämning, och  härligt med så många personer som dök upp! Över 4000 är igen ett nytt rekord. Alla vackra dekorationer som prydde gården var till glädje för både stor och liten. Arrangemangen fungerade precis som planerat vilket jag får tacka mina professionella medarbetare för. Även utställarna gav beröm”, gläds VD Annika Jansson.

Restaurang Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik, Söderlångviks museum och Glassgaraget stänger för en liten stund den 30.9.2023 och tackar alla besökare för en fin säsong. Gårdens park och naturstigarna är öppna för besökare året om. Besökspunkterna öppnar igen för Lux Söderlångvik -evenemanget den 25.11-17.12.2023, ons-sö kl 13-19.

Och skördefesten Äppeldagen kommer nästa år igen, den sista lördagen i september!