Dela

Lux Söderlångvik

Främmande från förr – Skulpturinstallationer av Alexander Reichstein (f. 1957)

Upplysta skulpturinstallationer i kombination med ljudeffekter i herrgårdens park på Söderlångvik gård.

Människogestalter, böjda av ståltråd och sprutmålade med fluorescerande färg, vaknar upp som spöken i UV-ljuset. De genomskinliga gestalterna smälter in i sin vackra omgivning i Söderlångviks park.

Konstnären Alexander Reichstein är utbildad grafiker, och denna influens kan ses i de stiliserade figurerna. 

Övriga utställare är gårdens egna trädgårdsmästare Petra Barre-Cygnel och Pia Holm samt tre konststuderanden från Bildkonstakademin i Helsingfors: Anne Roininen, Tuure Leppänen och Olli Valkola.

Alexander Reichstein

Alexander Reichstein föddes 1957 i Moskva, Ryssland. 1976-1982 studerade han design och illustration av tryckta medier vid Moskvas polygrafiska institut och specialiserade sig främst på illustration av barnböcker. 1982-1985 arbetade han som art director på förlaget ”Iskusstvo” (”Konst”) i Moskva. Sedan 1982 har han arbetat för olika förlag i Moskva och formgivit och illustrerat böcker för vuxna och barn.

Alexander har bott och arbetat i Helsingfors, Finland, sedan 1990 och skapat konst för barn och med barn: illustrerat barnböcker för schweiziska, österrikiska, tyska, amerikanska och finska förlag, målat bilder och gjort skulpturer för barn, lett workshops, arrangerat happenings och konstkurser, byggt upp utställningar och installationer (i en mängd olika institutioner – från daghem till bibliotek och konstmuseer). 1992-1994 och 2006-2008 undervisade han vid Helsingfors universitet för konst och design. Alexander Reichstein har deltagit i flera seminarier och konferenser för konstutbildning och presenterat artiklar om sina egna konstprojekt. De projekt som Alexander har skapat är utställningar för barn och deras föräldrar, där besökarna kan vara aktiva både mentalt och fysiskt och uppleva ovanliga konstnärliga intryck med alla sina sinnen. Många av Alexanders projekt är baserade på barnboksillustrationer. Hans konstverk har ställts ut i Finland, Sverige, Tyskland, Ryssland, Island, Italien, Frankrike, Japan, Spanien och Portugal. De finns i flera samlingar i Finland, Ryssland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Sverige, Norge, Israel och USA.

En bok illustrerad av Alexander (Alexis Kouros. ”Gondwanan lapset”. Helsinki 1997), tilldelades det högsta finska priset för barn- och ungdomsböcker, Finlandia Junior 1997. För sitt utställningsprojekt ” The feather island ” mottog Alexander Topeliusmedaljen 1999. År 2008 tilldelades Alexander den finska statens pris för barnkultur. År 2016 tilldelades Milena Parland (författare) och Alexander Reichstein (illustratör) Svenska litteratursällskapets pris i Finland för boken ”När månen skrattade”. A.R. är medlem i Finlands Skulptörförbund, Finlands Illustratörförbund och Grafia.

Pia Holm & Petra Barre-Cygnel

Trädgårdskreatörerna Pia Holm och Petra Barre-Cygnel jobbar på Söderlångvik gård med skötseln av park och trädgård. De skapar också gränsöverskridande konstverk i olika trädgårdsrum. Med sin livsbejakande konst vill de inspirera och väcka betraktarens intresse för naturen.

Tuure Leppänen

Tuure Leppänen (f.1999) är en Helsingforsbaserad bildkonstnär som arbetar med linsbaserad konst. I hans verk studeras teman som minne, levd erfarenhet och känslor av tillhörighet och frånkoppling med en fotografisk blick – en fråga återkommer: Hur påverkar virtuella världar, maskintillverkade matriser, vårt sätt att minnas det förflutna, uppleva visuell samtid och blicka mot framtiden?

 

År 2022 tog han en kandidatexamen i fri konst från Bildkonstakademin i Helsingfors. Hans verk har ställts ut i gallerier och på andra platser i och runt Helsingfors. Hans verk visades senast i Espace Arlaud, Lausanne som en del av ett gemensamt residensprojekt med sabl.live i november 2022.

Konstnärens uttalande om verken

Jag tenderar att tillbringa långa stunder utomhus med min kamera under natten. Mörkret är väldigt fysiskt. Det är avsaknaden av något nära som kommer i kontakt med kroppen. Kameran är då en fackla, en utpost för mig. Jag ställer upp den och låter den exponeras i 30 minuter, medan jag känner hur närområdet runt mig expanderar.

Om vi kunde se detta ljus skulle vi kunna sväva i det.

Ljuset är den materia som binder oss människor samman: våra tidsrymder och våra kroppars sinnen överlappar varandra och flätas samman i det. Vi kommer i kontakt med varandra, över avstånd men omedelbart identifierade. I The Other Actor använder jag bilder och skulpturala element för att avslöja och förstärka ljusets närvaro i syfte att lyfta fram dess roll som medlare mellan människor. Verket förkroppsligar känslor av samhörighet, tröst och empati.

tuureleppanen.com
e-post för utställningsrelaterade meddelanden: tuure.leppanen@uniarts.fi
e-post för andra förfrågningar: hello@tuureleppanen.com
+358405479411

Anne Roininen

Anne Roininen är en magisterstuderande som har deltagit i Konstuniversitetets Bildkonstakademis magisterutställning Kuvan Kevät redan år 2021 och som avslutar sina studier denna höst.

Konstnären om sig själv

Jag skapar rumsliga verk baserade på koncept och använder en mängd olika tekniker, från skulpturala element till samtal med människor. Mina senaste verk har varit en analys av den urbana miljön, skogsbyn och objektens väsen. Presentationssammanhanget är ofta utgångspunkten för mina verk: det sammanhang, den skala och den atmosfär som verket presenteras i.

Det finns en stark social laddning i mitt arbete och fokus ligger på att hantera och konceptualisera vardagliga fenomen. Med mina verk bygger jag maskhål mellan olika grupper av människor, når ut till andra och tar in världen i mina verk. Olika användargrupper, sätt att presentera konst och tillgänglighetsfrågor intresserar mig, liksom sätt att överlappa konst med/i samhället. Jag beundrar verk med en tydlig idé, ett enkelt utförande och en känsla av att det finns ett överflöd bakom enkelheten.

Jag hoppas att jag alltid kommer att komma på nya sätt att vara konstnär i samhället.

anneroininen.com

Foto: Aleksi Kallioja

Olli Valkola

Olli Valkola (f.1992) är en multidisciplinär konstnär baserad i Helsingfors. Han inledde sina kandidatstudier för ett par år sedan och är nu inne på sitt tredje studieår vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi i konstprogrammet Time & Space.

Valkolas verk utforskar scenkonst, videoverk, ljudkonst och interaktiva upplevelser. Hans verk omfattar teknik och inbjuder publiken att engagera sig i en blandning av traditionella och digitala medier, vilket ger perspektiv på skärningspunkten mellan konst och vårt föränderliga tekniska landskap.

Valkolas verk har nyligen ställts ut på Time and Space Exhibition vol.1 (Kuva/Tila Gallery, 2023) och In-Between-Now utställningen (Vapaan Taiteen Tila, 2023). Hans senaste ljuddesignverk är The Betty Show (Kansallisteatteri, 2020, dir. Sara Melleri) och Tuohtumus (Kansallisteatteri, 2020, dir. Kirsi Porkka och Marina Meinander).

I samarbete med Konstuniversitetets Bildkonstakademi

Tre veckor av ljus, evenemang och julstämning

Besökaren kommer att få uppleva ett museum som sprider julstämning – t.ex pepparkakshus kommer att få en roll inne i museet under Lux Söderlångvik. Även musikkonserter kommer att arrangeras. I Glassgaraget serverar vi äppelglögg och äppelkaka samt säljer lokala hantverksprodukter.

Veckoslutet 16-17.12 blir det både julmarknad och det traditionella julgransjippot för välgörande ändamål. Ett större vinterbadsevenemang går också av stapeln under Lux Söderlångvik, då alla vinterbadare kommer att ha möjlighet till en Afternoon Tea buffé i Glassgaraget efter doppet. Mat kommer att serveras både i Glassgaraget och på Ateljé Sami Tallberg. Lördagen den 16.12 kommer det att arrangeras tur-retur busstransport från Helsingfors till Söderlångvik.

Våra servicepunkter Glassgaraget och Söderlångviks museum betjänar under Lux Söderlångvik onsdag till söndag kl 13-19 med undantag av självständighetsdagen 6.12, då vi har stängt. Inträdesavgiften till museet är 10 €. Även restaurang Ateljé Sami Tallberg x Söderlångvik har öppet och serverar Lux Lunch to-sö kl 13-15. Se aktuella öppettider på restaurangens sida.

Händelsekalender Lux Söderlångvik

  • 25.11 Öppningsdag med Vernissage, Glassgaraget öppet 13-19, öppet hus på Söderlångviks museum 13-19
  • 17.12 Julgransjippo i gårdens skog & Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist i museet

Varmt välkommen!

Tips på möjligheter till övernattning i närområdet