Dela

Masterclass i film på Söderlångvik

18.9.2023

I samband med öppningen av filmfestivalen Kärlek och Anarki kom gårdens ägare Föreningen Konstsamfundet med nyheten om en ny filmsatsning, som genast har fått global synlighet, tack vare amerikanska tidskriften Variety.

Det handlar om planer på en s.k. masterclass för unga filmproffs, som är tänkt att arrangeras på Söderlångvik gård under våren 2024. Konceptet bygger på idén om samtal och umgänge med en master, en mästare, som i det här fallet är tänkt att vara en internationell stjärna från filmens område. Unga filmskapare, skådespelare och regissörer i första hand, kan ansöka om att få delta. Deltagarna väljs ut av en sakkunniggrupp.

– Det här är ett projekt som på många sätt passar Konstsamfundet, säger Konstsamfundets VD, Stefan Björkman. Vi vill stöda projekt som är relevanta för unga människor, som ger dem möjligheter att bygga och utvidga sina professionella nätverk och lära sig nytt. Och vi fortsätter att fundera på hur vår pärla på Kimitoön, Söderlångvik gård, kan få nya besökare och den synlighet gården är värd. Det här projektet kombinerar alla de här målsättningarna.

Amos Andersons sommarresidens har under de senaste åren renoverats och nu är både karaktärsbyggnaden, parken och restaurangen i perfekt skick. Gårdens nya VD, Annika Jansson, har fokus på att ytterligare utveckla gården som besöksdestination.

– Vi planerar för tillfället en rad olika evenemang som kan locka hit också sådana som inte tidigare har besökt oss. Vi vill också förlänga säsongen för Söderlångvik. Museet och restaurangen har hittills hållit öppet för besökare i första hand från maj till slutet av september. I år lockar vi bland annat med ljusfestivalen Lux Söderlångvik 25.11-17.12, säger hon.

Jansson ser fram emot masterclassprojektet.
– För tillfället utrustas Amos Anderson lilla biosalong i husets källarvåning med modern teknik och bekväma stolar, berättar Annika Jansson. Men i övrigt är vi redan nu redo både för inhemska och utländska stjärnbesök.

Masterclass projektet på Söderlångvik gård planeras och genomförs i samarbete med Helsinki International Film Festival, arrangören för Kärlek och Anarki.