Dela

Söderlångvik gård tackar för en fin säsong

3.11.2022

Tack för en fantastisk sommarsäsong 2022 till alla våra gäster, kolleger och samarbetspartners! Vi uppskattar all feedback som ni än en gång skickat till oss, både under säsongen och som svar på våra enkäter. Era ord ger oss både mycket glädje och energi och förser oss med verktyg till att utveckla verksamheten vidare.

En av årets största nyheter var lanseringen av vår egen Söderlångvik Glass! Affären i Helsingfors centrum, Glasspalatset, har fortsättningsvis öppet, där kan du förutom den delikata glassen även handla övriga produkter från Söderlångvik som äppelmust, sylt och honung. Och såklart färska äpplen! Glasspalatsets utbud utökas så småningom också med andra närproducerade produkter på Kimitoön.

Söderlångviks museum var välbesökt även i år. 14 000 personer har njutit av den enastående stämningen i Amos Andersons sommarresidens, bekantat sig med utställningen Med nya ögon och allt vackert och intressant som herrgårdsparken och dess omgivning bjuder till. Inte minst Konststugan Alma, som öppnades våren 2022 och har tack vare våra kreativa besökare resulterat i en överväldigande fin samling konstverk i form av målade stenar.

Alster från Konststugan Alma. Foto: Hanna Vuorio-Wilson

Söderlångviks museum kan också stoltsera med att en av våra guider, Marjatta Grenman, valdes till Årets Ambassadör för Kimitoön då det blev dags för utdelning av de årliga Axel-priserna.

Vi tackar Jan-Erik Andersson för den fina sommarutställningen på Café Söderlångvik som även inkluderade uteverket Pehr Kalm Explosion, Raija Malka för parkens konstverk Menschen samt Hans G. Hästbacka för både workshops och utställningar.

Raija Malka: Menchen. Foto: Hanna Vuorio-Wilson

Sommarens evenemangskalender var både riklig, mångsidig och välbesökt. Säsongsöppningen i maj var ett nytt lyckat koncept med bland annat marknad med trädgårdstema. Det var en ypperlig början på någonting som nog blir en tradition, och planeringen för våren 2023 är redan i full gång. I juni stod gården värd för det stora cykel-evenemanget Nordic Gravel Series, och sedan förde sommaren med sig både konserter, teaterföreställningar och morgonyoga på museets altan.

Säsongen avslutades med buller och bång då Äppeldagens besökarrekord slogs än en gång och över 3 000 ivriga deltagare dök upp för att fira skördefest med oss. Läs mer om Äppeldagen här.

Vi öppnar för besökare igen i maj 2023 – till dess är alla välkomna att besöka parken och naturstigarna, som är öppna året om. Väl mött!