Dela

Vilken strålande Blomsterdag!

30.5.2024

Gassande solsken och många glada ansikten mötte man överallt i parken på Söderlångvik gård lördagen den 25.5.2024, då vi välkomnade sommaren med att fira Blomsterdag. Ett stort och varmt tack vill vi sända till alla samarbetspartners och deltagare i programmet, och förstås till alla besökare!

Foton av Katja Harmanen.

En del av personalen ett ögonblick före öppningen, redo att välkomna de som skulle bli totalt 1120 besökare. Fr.v Kim Ginman, Andreas Sandell, Timmy Dahlqvist, Ida Sandell, Jakob Eriksson, Pia Holm, Anne Björkman, Kaj Eriksson, Hanna Vuorio-Wilson, Annika Jansson, Petra Barre-Cygnel, Ragni Gustafsson, Harriet Isaksson-Forsman, Alina Ekholm, Jessica Sandell och Elli Forsman.
Blomster var dagens tema och det bjöds det rikligt på på marknaden.
En av dagens stora händelser var lanseringen av en unik äppelprodukt, kolsyrad äppelmust, som fick namnet PomPom. Alla som tog del av smakproven var imponerade över det enkla men genialiska konceptet, som resulterar i äppelmustens fulla smak utan tillsatt vatten, men med ett läskande tillägg av kolsyra. Mums!
Duo Hermanchito stod för mycket högklassig musik som gav stämning till trädgårdsmarknaden.
En utställning över Pirkko Askolas omfattande forskning öppnades på Blomsterdagen, och kan besökas i vagnsmuseet hela sommaren. Askolas barn Kerttu ”Kepa” Tromp och Seppo Aakkula närvarade under vernissagen och var mycket glada över att få visa upp sin mors livsverk.
Motorsågskonstnären Toni Laaksonen imponerade med sina vackra verk. Under igenkänningstävlingen skapade han en uggla på 12 minuter! Den som först gissade rätt vad verket föreställde fick ugglan med sig hem till sin egen trädgård.
Teamet på restaurang Amos Krog med Janne Juvonen i spetsen bjöd på läckerheter av alla de slag. Här terassgrillen som spred lockande dofter.
Jakten Eugenia fick sällskap i bryggan av många fritidsbåtar som begett sig ut i det vackra vädret.
De som besökte museet fick njuta av verket Värmekällan som var ett samarbete mellan blomsterkonstnärerna Pia Holm och Petra Barre-Cygnel samt glaskonstnären Jarl Hohenthal. Årets utställning på Söderlångviks museum är Sommargäster av Emma Helle.
Replikan av Amos Andersons kolonnad stod som vacker inramning för en konsert av Kake & Co.
Blomsteräventyret med över 10 aktivitetspunkter för stora och små var uppskattat och välbesökt. Mellan varven var det skönt att svalka fötterna i stranden.
Den lummiga och vackra parken lockade många att bara ströva omkring och sätta sig ner och beundra allt det vackra. Dagen präglades av en skön och varm stämning.
Blomsterdagen ordnas varje år sista lördagen i maj, och år 2024 var tajmingen ypperlig!

Väl mött nästa år igen i blomningstider!